Sverigedemokraterna gör reklam på ett helt tunnelbanetåg.
Sverigedemokraterna gör reklam på ett helt tunnelbanetåg. - Foto: Janerik Henriksson/TT och TT

SD-reklam på tunnelbanetåg väcker ilska och oro: "Kan attackeras"

Storstockholms lokaltrafik (SL) har låtit Sverigedemokraterna göra reklam på ett helt tunnelbanetåg. Både tåget, och partiets eget Twitterinlägg om tåget, har väckt ilska och även oro.


Den lokala fackklubben, Seko Tunnelbanan, ser det hela som en säkerhetsrisk, rapporterar Sekotidningen.

— Tåget kan attackeras av olika motståndare av SD. Våra förare känner sig utsatta, säger ordförande Jannis Konstantis till Sekotidningen.

SD: "Välkommen ombord på segertåget"

Hela det aktuella tåget pryds av Sverigedemokraternas logga samt texterna "Välkommen ombord på segertåget" och "SD 22" på dörrarna.

Enligt Jannis Konstantis är det första gången ett tåg har partipolitisk reklam både inåt och utåt.

— Det är en sak med affischer inne i tåget, säger han och kräver att arbetsgivaren MTR gör en riskbedömning.

SL: "Rätt att framföra sina budskap"

I en kommentar till Sekotidningen skriver SL:s pressavdelning att politisk reklam har varit tillåten i kollektivtrafiken sedan 1988, och att man enligt grundlagen måste behandla alla politiska partier likvärdigt.

 "Det här betyder att alla politiska partier har rätt att framföra sina budskap och köpa reklamytor”, skriver pressavdelningen.

Tobias Anderssons tweet väcker reaktioner

Tobias Andersson, SD:s rättspolitiska talesperson, har också twittrat en bild på tåget tillsammans med kommentaren: "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!". Inlägget har väckt starka reaktioner.

Centerledaren Annie Lööf kallar det "ovärdigt och rasistiskt". Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, skriver att inlägget vittnar om en "sjukt inhuman och rasistisk människosyn".

Klimatminister Annika Strandhäll (S) tycker att "frågor om detta borde ställas till Jimmie Åkesson", medan förra utrikesministern Margot Wallström skriver att "om Kristersson har någon ryggrad så markerar han mot detta".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.