Onsdag 5 Okt
Stockholm

Fem års fängelse för våldtäkter på HVB-hem

Skaraborgs tingsrätt dömer en 55-årig man till fem års fängelse för blanda annat våldtäkt mot barn.
Skaraborgs tingsrätt dömer en 55-årig man till fem års fängelse för blanda annat våldtäkt mot barn. Foto: Arkivbild/Johan Nilsson/TT

En 55-årig man döms av Skaraborgs tingsrätt till fem års fängelse för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Brotten begick mannen mot en tonårsflicka som bodde på det HVB-hem som 55-åringen arbetade på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Våldtäkterna har skett bland annat i personalrum, på personaltoaletter, på parkeringsplatser och på resor, enligt åtalet.

Flickan var 15 år när de första övergreppen skedde, men fyllde senare 16 år. Lagen om våldtäkt mot barn gäller i det flesta fall bara för barn upp till 15 år.

— Men brottsbalken är så skriven att den också gäller den som inte fyllt 18 och för vars vård eller tillsyn gärningsmannen ska svara på grund av ett myndighetsbeslut, sade kammaråklagare Ylva Lundgren när åtalet väcktes för en knapp månad sedan.

Mannen döms för våldtäkt mot barn vid ett okänt antal tillfällen under hösten 2021, ett fall av sexuellt övergrepp i december samma år och fem fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han döms även för barnpornografibrott av normalgraden.

Han ska också betala ett skadestånd på 380 000 kronor till flickan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.