Måndag 26 Sep
Stockholm

Ingen får gå från M efter bidragsskandal

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) säger att partiets agerande i bidragsskandalen var olämpligt, men inte olagligt. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) säger att partiets agerande i bidragsskandalen var olämpligt, men inte olagligt. Arkivbild. Foto: TT

Olämpligt – men inte lika illa som de andra partiernas agerande.Så kommenterar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppgifterna om att M var ett av fem partier som var beredda att kringgå lagen om partifinansiering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Enligt lag måste politiska partier redovisa alla bidrag som ges av privatpersoner eller företag. En givare får bara vara anonym om beloppet understiger ett halvt basbelopp, 24 150 kronor. Vill man ge mer pengar så måste man stå för det med sitt namn.

Men en granskning som TV4:s "Kalla fakta" gjort visade att fem av åtta riksdagspartier – S, M, SD, KD och L – var beredda att på olika sätt kringgå lagen.

"Tangerade gränsen"

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson understryker allvaret i uppgifterna. Han ser dock inte att hans eget parti brutit mot reglerna.

— Däremot så gav han (moderaternas ombudsman) tips som jag tycker tangerade gränsen. Det har han själv sagt också, att det var ett olämpligt sätt att uttrycka sig. Men det är en väldig skillnad mot de som uttryckligen ville ha bulvaner, säger han.

Bland annat SD, L och S föreslår i granskningen bulvanmetoden. Det går ut på att pengarna ges till en person som är beredd att stå för bidraget, varpå pengarna sedan går vidare till partiet. Moderaternas ombudsman Patrik Haggren föreslår att istället att givaren delar upp gåvan mellan familjemedlemmar för att komma under redovisningsgränsen.

Ansvarig får stanna

Ulf Kristersson menar att hans eget partis agerande inte var lika allvarligt som de andra. Det finns därför inte heller några planer på att ta den ansvariga personen ur tjänst, vilket Socialdemokraterna och Liberalerna har gjort.

— Nej det finns inget skäl för det för han begick inga regelbrott. Det var ett olämpligt sätt att uttrycka sig bara, säger Kristersson.

— Han berättade hur man skulle kunna göra för att fler i en familj skulle kunna ge, det är fullt lagligt. Men det kan uppfattas på ett annat sätt så det var dumt uttryckt.

TT: Det handlade väl inte om att fler i en familj skulle kunna ge, utan om att dela upp en summa för att kringgå lagen?

— Varje vuxen person har rätt att skänka inom lagen och det var det han berättade. Men jag tycker inte att man ska uttrycka sig på det sättet och det har vi korrigerat, säger Ulf Kristersson.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.