Smittspridningen av covid-19 väntas öka ytterligare under början av hösten, berättar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Smittspridningen av covid-19 väntas öka ytterligare under början av hösten, berättar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. - Foto: Johan Nilsson/TT

FHM: Smittspridningen ökar – topp i september

Smittspridningen av covid-19 i Sverige väntas öka från slutet av augusti och nå sin topp i slutet av september, visar två färska scenarier från Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Så gör du om du blir smittad

Allmänheten ska inte längre testa sig vid symptom på covid-19. Istället ska man stanna hemma och undvika nära kontakt med andra. Det gäller även om man har tagit ett antigentest i form av ett självtest, oavsett testresultat.

Barn och vuxna kan återgå till jobb och skola när man är frisk och har ett gott allmäntillstånd. Enstaka luftvägssymptom kan finnas kvar även en tid efter att man blivit frisk.

Bor man tillsammans med någon som har covid-19 behöver man inte stanna hemma om man själv är frisk. Får man symptom ska man stanna hemma.

Arbetar man däremot inom hälso- och sjukvården eller omsorg för personer med hög risk att bli allvarligt sjuka ska man testa sig så snart som möjligt. Testar man positivt ska man stanna hemma och undvika nära kontakt med andra i minst fem dagar, och tills man känner sig frisk och har varit feberfri i minst två dygn.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Smittspridningen av covid-19 har varit hög under sommaren, och väntas öka rejält den närmsta tiden. Det visar två scenarier som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för perioden 20 augusti till 20 november. Båda visar att smittspridningen toppar i slutet av september.

— Vi bedömer det som troligt att det kommer att öka nu när vi har återgått till arbetsplatserna och skolorna har startat, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

I ett av de två scenarierna, scenario 0, räknar myndigheten med att kontakterna i befolkningen är oförändrade. Då beräknas de rapporterade covidfallen vara ungefär 5 000 per dag under toppen.

I det andra scenariot, som myndigheten kallar scenario 1, väntas kontakterna i befolkningen öka från mitten av augusti med cirka tio procent. Då beräknas de rapporterade covidfallen vara ungefär 7 000 per dag.

Arbetsgivare bör förbereda sig

Som jämförelse rapporterades det 6 637 bekräftade fall under hela vecka 32, som är den senast tillgängliga veckostatistiken.

Samtidigt är osäkerheten större än tidigare gällande scenarierna. Dels är det osäkert hur länge man är immun efter att tidigare ha varit infekterad av omikron-varianten, dels är mörkertalet stort vad gäller hur många som tidigare varit sjuka.

— Testningen ser ut på ett annat sätt än tidigare. Nu är den fokuserad till de miljöer där vi tror att det gör mest skillnad: inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Det gör att mörkertalet är större nu än vad det har varit tidigare, helt klart, säger Sara Byfors.

Det är viktigt att arbetsgivare gör sig beredda på att många kan bli sjuka samtidigt och ser över sin planering för personal och material, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

— Det kan vara covid-19, men också andra luftvägsinfektioner som sprids. Inom vården behöver man ha en beredskap för att kunna vårda fler men också för att fler kan vara sjuka i personalen.

Inga nya restriktioner

Myndigheten räknar inte med att några ytterligare smittskyddsåtgärder behövs utifrån scenarierna. Vaccinationsinsatsen i kombination med de nuvarande rekommendationerna om att stanna hemma om man har symptom samt de rekommendationer som finns inom vården räcker, enligt Sara Byfors.

TT: Vad skulle krävas för att nya restriktioner skulle införas?

— Med den goda vaccinationstäckningen vi har bedömer vi att det är tillräckligt för att begränsa konsekvenserna av smittspridningen, tack vare att vaccinerna är så bra på att skydda mot allvarlig sjukdom och död, säger Byfors och tillägger:

— Det skulle krävas något som bryter mönstret, att det är tillräckligt många som blir allvarligt sjuka. Vår bedömning nu är att det inte kommer att ske under tidiga hösten.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

1 timme sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.

Nio döda efter busskidnappning i Pakistan

1 timme sedan
Nio personer har hittats döda sedan de förts bort av beväpnade män från en buss i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Tidigare samma dag hade gärningsmännen dödat två och skadat flera när de öppnade eld mot ett fordon.

Polisen i Sjöbo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Södra Vollsjövägen och Östra Kärrstorpsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.