Den kraftigt byggda atlasspinnaren har ett vingspann på 25 centimeter.
Den kraftigt byggda atlasspinnaren har ett vingspann på 25 centimeter. - Foto: Ali Lorestani/TT

Jättefjäril funnen i Gamla stan: "Folk gör konstiga saker"

Atlasspinnaren (Attacus atlas) är med sina 25 centimeter i vingbredd en av världens största fjärilar och har sin hemvist i Sydostasien. Men i helgen hittades ett exemplar – på en husvägg i Gamla stan i Stockholm, rapporterar flera medier.


Fyndet väckte viss uppståndelse bland närboende och passerande.

— Vi var tvungna att inspektera den ganska länge för att verkligen förstå att den var på riktigt. Den var helt overklig, liksom. Men sen rörde den lite på sig och den hade lite päls och lite antenner. Så det var tydligt att det var en levande varelse, säger Johan Palmgren till Aftonbladet.

Den exotiska spinnaren fraktades till Fjärilshuset, där man först trodde att en besökare smugglat ut ett exemplar. Men så var inte fallet – Fjärilshuset har inte haft ett så stort exemplar på länge.

"Folk gör konstiga saker"

Var den gigantiska fjärilen kom ifrån är än så länge okänt. Men efter uppgifter om att en annan atlasspinnare setts i Gamla stan en månad tidigare lägger Fjärilshusets vd Mikael Odell fram teorin att någon i området föder upp arten.

Atlasspinnaren lever nämligen bara i upp till tio dagar och förflyttar sig ytterst korta sträckor.

— Folk gör konstiga saker. Någon kanske har en böjelse för insekter eller ett kraftigt naturintresse, säger Mikael Odell till Mitt i.

Rättad: I en tidigare version av texten knöts Bern till fel land.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!