Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar pratar med journalister i samband med ett valmöte på Södermalm i Stockholm
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar pratar med journalister i samband med ett valmöte på Södermalm i Stockholm - Foto: TT

V vill se nytt högkostnadsskydd för tandvård

Vänsterpartiet vill införa ett nytt högkostnadsskydd för tandvård, meddelar partiet på lördagen.Det kostar alldeles för mycket att gå till tandläkaren, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.


Förslaget innebär att 100 procent av en patients kostnader som överstiger 1 200 kronor per tolvmånadersperiod ska subventioneras.

— Vi vill ha ett högkostnadsskydd som liknar det som finns i svensk sjukvård, eftersom vi märker att tandvården är för dyr i dag, säger Nooshi Dadgostar (V) vid en pressträff.

— Det finns ett visst högkostnadsskydd men det ligger alldeles för högt. Många drar sig för att gå till tandläkaren och det blir bara värre och värre. Det förstör faktiskt människors liv.

Enligt Vänsterpartiet kommer satsningen att kosta 6,5 miljarder kronor.

— Det är inte en stor summa för en så här stor reform. Det är vi helt och hållet beredda att lägga ned för att ha en trygghet i svensk tandvård. Vi vill underlätta för alla oavsett inkomst att kunna gå till tandläkaren, säger Nooshi Dadgostar.

TT: Hur tänker du att ni ska få igenom det här?

— Det kommer att vara en prioriterad fråga när vi kliver in i förhandlingar efter valet. Och jag vet att det finns andra partier som har sympatier för att vi ska ha ett högkostnadsskydd i tandvården.

Satsningen vill Vänsterpartiet finansiera inom det framtida reformutrymmet i kombination med ändrade skatter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.