Liberalerna vill införa "akutskolor" för stökiga elever.
Liberalerna vill införa "akutskolor" för stökiga elever. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Christine Olsson/TT

Liberalerna: Inför "akutskolor" för stökiga elever

Stökiga elever ska kunna flyttas till så kallade "akutskolor", föreslår Liberalerna. Partiet vill också att fler elever ska kunna gå i särskilda undervisningsgrupper.


Totalt kräver Liberalerna 16 miljarder kronor till skolan till år 2025.

— Det är vår viktigaste prioritering inför höstens budgetförhandlingar. Alla vinner på en bra skola, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, på en pressträff.

Liberalerna vill se "akutskolor" för stökiga elever

Ett nytt statsbidrag ska införas för vad man kallar "akutskolor", dit stökiga elever ska flyttas. I dag saknas ofta möjlighet att hantera avstängda elever på ett bra sätt, anser L.

— Det är helt enkelt elever som blir avstängda för att man är stökig eller inte skött sig. I dag blir man alldeles för ofta inte avstängd eftersom kommunerna har en skyldighet att ge undervisning, säger Persson.

Både Göteborg och Stockholm har redan inrättat akutskolor. Liberalerna vill att detta sprids till fler delar av landet och är redo att avsätta sammanlagt 250 miljoner kronor för det de kommande tre åren.

"För lite ordning och reda"

Ytterligare ett krav är fler speciallärare och fler särskilda undervisningsgrupper. Alla elever ska också ha riktiga läroböcker.

— Den som klarar skolan blir inte gängkriminell, den som klarar skolan får ett jobb i Sverige och har makt över sitt liv, säger Mats Persson.

I dag råder det en stor otrygghet i skolan, hävdar han, vilket påverkar elevernas studieresultat.

— Både elever och lärare uppfattar att det är stökigt, oroligt och för lite studiero. I klassrummen är det stökigt, det är för lite ordning och reda.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!