Måndag 26 Sep
Stockholm

Reza och Kati tvingas köpa blöjor och mjölk på kredit: "Mörkt"

Lyxfällan träffar Kati och Reza
I säsongens första avsnitt av Lyxfällan träffar Magnus Hedberg Reza och Kati och deras bebis Sofia. Foto: Skärmdump/TV3

I säsongens första avsnitt av Lyxfällan träffar Magnus Hedberg paret Reza och Kati, som nyligen fått en liten bebis. Men Rezas skuldberg och onödiga utgifter på teknikprylar gör att familjen står inför en utåt sett omöjlig situation att få bukt på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På tisdagen är det premiär för ännu en säsong av det omåttligt populära Lyxfällan, där programledarna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg hjälper människor som hamnat i ekonmisk knipa.

I säsongens första avsnitt får tittarna göra ett besök hos paret Reza och Kati, vars ekonomiska situation blivit ohållbar.

När programledaren Magnus Hedberg åker till familjen, boende i Sköndal i Stockholm, köper de både mjölk och blöjor på kredit och står inför ett skuldberg som börjar skapa problem i relationen. När paret träffades för två år sedan roade de sig med utemat, fest och bowling. Sedan föddes Sofia, som nu är är sju månader gammal.

Reza började handla på kredit när han kom till Sverige för tolv år sedan för att ha råd att göra det som många andra gjorde.

– Det var lättare att ”köpa” vänner. Att gå ut och dricka, festa och bjuda. Det här med kredittagandet var en punkt där jag gick vilse, säger Reza i programmet.

Men förutom kredithärvan de satt sig i, har Reza även inhandlat en hel del dyr teknik.

– Det känns mörkt, fortsätter Reza.

Reza tillsammans med Kati och dottern. Foto: Skärmdump/TV3

Magnus Hedberg: "Där har de ju failat"

När Lyxfällan besöker familjen arbetar Reza som säljare och Kati är föräldraledig från sitt jobb på ett café som ligger en bra bit bort från deras hem, och skuldberget har växt sig allt större. Tillskottet i familjen fick paret att öppna ögonen och inse allvaret i situationen de försatt sig i.

När det stora budgettavlan rullar in är Reza, som är den som ansvarar för ekonomin och den som har tagit samtliga lån, nervös. Inkomsten varje månad landar på 40 300 kronor efter skatt. Men det räcker inte för att täcka bland annat dyra taxiresor och höga lånekostnader. De går därmed back över 13 000 kronor varje månad.

– Självklart så skäms ju både Reza och Kati för att de står i den här situationen med nybildad familj med en liten sju månaders bebis. Men i föräldraskapet ingår det också faktiskt att ta ansvar för familjen ekonomi och framtid och där har de ju failat, säger Magnus Hedberg i programmet.

Lyxfällans coach Philip Diab träffar paret.

Reza i Lyxfällan "Det är skämmigt"

Reza träffar Magnus Hedberg ensam för att se över skuldberget, där han får dela upp sina lån i onödigt och nödvändigt. Der enda lånet som hamnar under den senare kategorin är en som gäller tandvård, men den flyttar Magnus Hedberg på. Inga nödvändiga lån, lyder då alltså domen.

Totalsumman landar på strax över 800 000 kronor och det blir tydligt att en förändring måste ske – och det nu. Både Kati och Reza träffar sedan Lyxfällans coach Philip Diab, främst för att tala ut om parets relationsproblematik, där Reza lägger all skuld på sig själv.

– Jag riskerar att förlora mitt barn på grund av massa skit man samlat på sig. Det är skämmigt, säger Reza.

Här kan du läsa om fallen Philip Diab aldrig glömmer.

Nu är det upp till Magnus Hedberg att lösa det som är mest akut. Kati behöver då omgående söka nytt arbete för att komma närmare familjen, och Reza ska samla ihop de teknikprylar som han kan sälja. Men det är fortfarande mycket som måste lösas innan paret står inför en eventuell vräkning.

Vill du veta hur det går för Reza och Kati?

Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV3 och på Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.