Socialdemokraterna vill att bilbesiktningsmarknaden i Sverige återregleras.
Socialdemokraterna vill att bilbesiktningsmarknaden i Sverige återregleras. - Foto: Tim Aro/TT och Janerik Henriksson/TT

Socialdemokraterna vill återreglera bilbesiktningen

Socialdemokraterna vill att bilbesiktningsmarknaden i Sverige återregleras, skriver partiet i ett pressmeddelande. Detta för att komma till rätta med de problem som uppstått för bilägare i glesbygdskommuner, där avstånden till närmaste besiktningsstation ökat sedan avregleringen år 2010.


Socialdemokraterna skriver att medelavståndet till närmaste station i dessa kommuner var 25,9 kilometer 2010. År 2021 hade det ökat till 37,5 kilometer.

"Det är inget annat än ett marknadsmisslyckande och fullständigt oacceptabelt", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Socialdemokraterna: Inför tydliga krav

Ett av partiets förslag på lösning vore att införa tydliga krav på tillgänglighet, så att de som bedriver besiktningsverksamhet i Sverige också måste ta ansvar för att bedriva verksamhet i glesbygden. Ett andra alternativ handlar om att införa en licensavgift för marknadens aktörer.

"Intäkterna från avgiften skulle då kunna användas för att öppna nya besiktningsstationer i de delar av Sverige där marknaden misslyckats med att möta behoven", skriver Socialdemokraterna.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!