Poliseleverna håller inte måttet, varnar lärare och poliser. Arkivbild.
Poliseleverna håller inte måttet, varnar lärare och poliser. Arkivbild. - Foto: TT

Larmet: Poliselever håller inte måttet

Antagningskraven har sänkts – samtidigt som kraven på fler poliser höjts.Poliser och lärare på polisutbildningen vittnar om att många elever inte håller måttet, rapporterar Aftonbladets 200 sekunder.


De senaste sju åren har 40 poliselever fuskat på prov och varnats, men ändå fått fortsätta utbildningen. 15 har sparkats efter säkerhetsklassning och åtta har fått sluta för att de begått brott, enligt 200 sekunders kartläggning.

Poliser och lärare slår larm om att de politiska kraven på att snabbt anställa fler nya poliser leder till att olämpliga personer antas till utbildningen och att aspiranter godkänns trots att de inte uppfyller kraven.

Sköt en lärare

Enligt Johan Siverland, polis och lärare, har en elev exempelvis kallat misstänkta för "horungar" i en inlämningsuppgift medan en annan körde på fotgängare utanför polisutbildningens lokaler och skällde ut personen i stället för att kolla hur det gick.

— Ett av de värsta exemplen är väl spontant den studenten som sköt en lärare som figurerade en berusad person som vägrade släppa sin spritflaska. Då resonerade studenten att flaskan utgjorde ett livsfarligt vapen och valde att skjuta läraren, säger han till Aftonbladet.

Sänkta krav

Flera anonyma poliser vittnar också om sänkta krav på utbildningen. En av dem uppger att aspiranter låst in sig i polisbilen medan kollegan fått slåss för sitt liv utanför, men trots det fått tjänstgöringen godkänd.

Antagningskraven till polisutbildningen har gradvis sänkts sedan 2014 då de fysiska kraven förändrades. Två år senare sänktes kraven i samband med IQ-testerna, i fjol slopades kravet på godkänt gymnasiebetyg i historia och i år ändrades IQ-testerna igen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!