Hur länge kommer elpriset vara högt?
Hur länge kommer elpriset vara högt? - Foto: Janerik Henriksson/TT

Elpriserna är rekorddyra – då blir elen billigare igen

Elen är rekorddyr – och dyrare ska den bli. I vinter kan räkningarna landa på tiotusentals kronor för en villa. Men hur länge kommer elpriset vara högt?


Det ser ut att bli en kostsam vinter. Enligt en ny prognos kan räkningen för en villa i södra Sverige hamna på 17 000 kronor och i en liten lägenhet på runt 1200 kronor, vill du veta mer om elpriserna kan du läsa det här.

Saker i hemmet som drar mycket el är till exempel laddare, handdukstork och golvvärmen – så det kan det vara läge att dra ur sladden och ha det lite kallt om fötterna i badrummet framöver. 

Men det är inte läge att spara på elen till vilket pris som helst, här kan du läsa om ett livsfarligt spartips.

Hur länge kommer elpriset vara högt?

Priserna ligger på rekordnivåer och många menar att de kommer att vara höga under en lång tid framöver, framför allt i södra Sverige. 

Något som skulle kunna påverka priserna är om industrier och hushåll blir bättre på att hushålla med elen. 

Enligt elbyte.se kommer elpriserna förmodligen stabiliseras nästa år, men hamna på en högre nivå än vi haft tidigare. Tittar man framåt spår sajten att elpriserna från 60- till 90-talet aldrig kommer komma tillbaka. 

För att priserna ska gå ner igen måste nya anläggningar för att producera el byggas i Sverige – och det kan ta tid. Mellan fem och tio år, beroende på om satsningen hamnar på kärnkraft eller vindkraft, skriver Dagens Nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.