Handfängslad man dog – polis åtalas för vållande till annans död.
Handfängslad man dog – polis åtalas för vållande till annans död. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Handfängslad man dog – polis åtalas: "Olika bevis"

En narkotikapåverkad man på Lidingö dog av kvävning i november förra året. Mannen ska ha blivit belagd med handfängsel och nu åtalas en polis i 30-årsåldern misstänkt för att ha orsakat mannens död.


Den nu åtalade polisen handfängslade, tillsammans med en kollega, en man som enligt åtalet var narkotikapåverkad och uppträdde aggressivt och irrationellt, rapporterar SVT.

Polisen åtalas för vållande till annan död, alternativt tjänstefel, för att med ett av sina ben och med hela sin kroppstyngd ha tryckt ned mannen mot det hårda underlaget på en trappavsats så att han avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp.

Enligt åklagaren har polisen till följd av oaktsamhet orsakat mannens död.

Film från ingripandet är avgörande

Ett av de tyngsta bevisen är en film som en lastbilschaufför tog i samband med ingripandet.

– Filmen är absolut en viktig del i bevisningen men det är ju ett pussel som läggs av olika bevis. Det är helheten som har gjort att jag åtalar polisen, säger chefsåklagare Per Nichols på Särskilda åklagarkammaren, till SVT.

Den åtalade polisen förnekar helt brott.

– Dessutom så kommer två rättsläkare fram till olika slutsatser om hur den här mannen dog, säger polisens försvarsadvokat Tobias Enochson till nyhetskanalen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!