Röstning Hästhagens sporthall i Malmö på söndagsmorgonen.
Röstning Hästhagens sporthall i Malmö på söndagsmorgonen. - Foto: Johan Nilsson/TT

Vallokalerna öppna — sista chansen att få din röst hörd

Klockan åtta på morgonen öppnade vallokalerna runtom i landet. Nu är det sista chansen att rösta — och det ser ut att bli en riktig rysare.


Valmyndigheten har uppmanat alla att vara ute i god tid och i vallokalen i Hästhagens sporthall i Malmö var det kö redan från start. Först i kön stod Fredrik Jönsson, som passade att på att rösta efter att ha kört sin flickvän till jobbet.

För honom har vården och skolan varit de avgörande frågorna. Men han är inte imponerad av den svenska valrörelsen.

— De sista dagarna har det bara varit pajkastning. Jag tycker inte att det har varit särskilt hög nivå.

Eva Reimers kommer direkt till vallokalen efter att ha jobbat natt. Den här valrörelsen har hon fokuserat på sina hjärtefrågor.

Dela med sig av sina tillgångar

— Det är flyktingmottagning, allas lika värde och att man ska dela med sig av sina tillgångar. Jag röstar på samma parti som i förra valet, men jag gör det med en viss tvekan, säger hon och formar fingrarna till ett V-tecken.

Vid halv nio är det stillsamt på gatorna i centrala Stockholm.

Liselott och Roger Klinth är på väg in till vallokalen på Södra Latins gymnasium på Södermalm.

— Kan man rösta på valdagen så gör man det på valdagen för det känns som att det är lite högtidligt, säger Liselott Klinth.

— Då ska man klä upp sig, tillägger Roger Klinth, som dagen till ära bär mörkblå kavaj, fluga och hatt.

Känns avgörande: "Nervöst"

Båda säger att det inte varit svårt att bestämma sig i riksdagsvalet där de röstar på samma parti, men däremot i kommun- och regionvalet där de i morse till slut bestämde sig för olika partier.

Båda säger att valet känns avgörande.

— Det känns viktigt och lite spännande och nervöst. Vi ska ha lite valvaka tillsammans med vänner ikväll, säger Liselott Klinth.

För den som blir sen kan det vara bra att veta, att om man står i kö till en vallokal vid stängningsdags klockan 20 så kommer man att få komma in och rösta, även om den officiella sluttiden har passerats.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!