Läkare har tidigare i år varnat för att användandet av lustgas ökar. Arkivbild.
Läkare har tidigare i år varnat för att användandet av lustgas ökar. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lustgas populärt bland unga – flera kommuner varnar

Flera kommuner har sett en ökning i användandet av lustgas som berusningsmedel under sommaren och hösten. Nu varnar de föräldrar.


Fakta: Lustgas

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.

Namnet kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.

Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar.

Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.

Vid långvarigt missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Källa: Giftinformationscentralen

I Tranås har stora partier med lustgasflaskor hittats den senaste tiden. Nu varnar kommunen för att den narkotikaklassade gasen används av ungdomar.

Lustgas populärt bland unga 

"Vi vill därför uppmana föräldrar och vuxna att prata om riskerna med sina ungdomar samt hålla lite extra koll på deras aktiviteter i sociala medier och transaktioner via Swish", säger Enes Fazlic och Johan Gustavsson, familjebehandlare i Tranås kommun, enligt ett pressmeddelande.

Försäljningen av lustgas sker främst via appar där man kan vara anonym, skriver kommunen.

Kommunerna varnar 

Även i Köping, Södertälje och Salem har kommun och polis gått ut med varningar om ökad användning av lustgas under sommaren.

Redan i januari i år varnade läkare för den ökade användningen av lustgas. Antalet personer som kontaktat Giftinformationscentralen på grund av misstänkta komplikationer av lustgasmissbruk har ökat kraftigt. Mellan 2016 och 2020 hade man i genomsnitt två ärenden per år och under 2021 var siffran 30, rapporterade Läkartidningen då.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Örebro rapporterar om brand

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.