Både Nooshi Dadgostar (V) och Per Bolund (MP) säger nej till att SD ska få talmansposten.
Både Nooshi Dadgostar (V) och Per Bolund (MP) säger nej till att SD ska få talmansposten. - Foto: Tim Aro/TT

Rödgrön oro för SD-talman: "Otroligt viktig"

Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger blankt nej till att SD ska få talmansposten. C-ledaren Annie Lööf vill inte ge något sådant besked.
– Jag utgår från att Moderaterna hanterar talmansposten mycket varsamt, säger Lööf.


Enligt Moderaternas praxis ska det största partiet i blocket som bildar regering ha talmansposten, vilket innebär att Sverigedemokraterna borde få den.

Hur det blir med den saken kommer utkristallisera sig senast på söndag eftermiddag. Då ska M, KD, L och SD lägga fram ett gemensamt förslag. Riksdagen röstar om talmansposten den 26 september.

— Talmannen är det högsta ämbetet efter kungen, det är en otroligt viktig institution och position, säger Centerledaren Annie Lööf efter att ha träffat talman Andreas Norlén (M).

Lööf utgår från att Moderaterna hanterar talmansposten "mycket varsamt" i de förhandlingar som nu pågår med de andra partierna.

— Jag tycker att Andreas Norlén har varit en väldigt värdig och lämplig talman under de här fyra åren. Han har arbetat med hög integritet, säger Lööf.

Nooshi Dadgostar säger nej till SD-talman

Socialdemokraterna har ännu inte aviserat vem de vill se som talman. Det är en av frågorna som kommer att diskuteras när den nya riksdagsgruppen träffas senare i veckan.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är tydlig med att hon inte vill se en sverigedemokrat som talman.

— Det är viktigt att det är en person har förtroende i breda grupper. Det är en person som ska representera oss i världen och ta emot statsbesök, säger Dadgostar.

— Därför är inte SD aktuella för den posten.

Däremot vill hon inte svara på om V kan stödja Andreas Norlén, om han skulle läggas fram som kandidat. Hon vill först diskutera detta med sin riksdagsgrupp och parti.

— Vi har inte i detalj diskuterat det. Jag får återkomma om det, säger Dadgostar till TT.

Per Bolund: "SD inte lämpliga"

Inte heller Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill se en SD-talman. Han beskriver positionen som central i svensk politik och att personen måste ha ett brett stöd i både riksdagen och hos svenska folket.

— Jag tror inte att ett parti som har så stark politiserande hållning som Sverigedemokraterna är lämpliga, säger Bolund.

Han anser att Andreas Norlén fört Sverige genom turbulenta och svåra tider på ett bra sätt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.