Rikspolischef Anders Thornberg intervjuas i samband med en pressträff i Lund på tisdagen.
Rikspolischef Anders Thornberg intervjuas i samband med en pressträff i Lund på tisdagen. - Foto: TT

Thornberg varnar för rekord i dödsskjutningar

Med fler vapen på gatorna och unga gärningsmän som skjuter för att döda kan vi snart stå inför rekordmånga dödsfall vid skjutningar i Sverige.Det verkar som det kommer att slå rekord i år, säger rikspolischef Anders Thornberg.


Skjutningarna fortsätter i landet och under sensommar och tidig höst har skottlossningar rapporterats från Malmö och Västerås till Märsta och Eskilstuna. På den sistnämnda orten råkade en kvinna och en femårig pojke hamna i skottlinjen och skadades nära en lekpark – ett händelse som upprörde ett helt land.

Hittills i år har 47 personer dödats vid skjutningar i landet. Fler lär det bli, konstaterar Anders Thornberg sammanbitet när TT möter honom i Lund på tisdagen.

— Det verkar som det kommer att slå rekord i år. Det innebär – om det fortsätter i samma takt – uppemot 60 dödsskjutningar, säger han.

Möter ny justitieminister

Hittills i september har inga personer avlidit till följd av skjutningarna. Men skjutvåldet fortgår och vi är nu uppe i 289 skjutningar till och med den 15 september.

— Det här kommer att fortsätta. Det handlar om att det är fler unga som tillkommer till de här gängen än de vi kan inkapacitera.

Skjutningarna lär bli huvudämnet när rikspolischefen inom kort nu efter valet ska möta en ny regering och justitieminister.

— Det här har varit på högst på agendan hela valet. Det tycker jag är viktigt – och det säger en del om allvaret i det vi befinner oss i också, säger Thornberg och fortsätter:

— Vi förbereder oss nu naturligtvis för att få en bra dialog och jobba vidare. Oavsett vilken regering det är, är det viktigt att vi kan säga som det är – och att tillsammans se vad samhället kan göra.

På rikspolischefens önskelista till de styrande finns egentligen inga nyheter. Anders Thornberg har ett flertal gånger uttryckt oro över nyrekryteringen till gängen som är omfattande och kryper allt lägre ner i åldrarna.

Samma önskelista

Frågan om informationsutbyte mellan myndigheter för att komma åt de kriminellas vinster är fortsatt het, liksom möjligheten att kunna följa kommunikationen mellan de kriminella.

— Det viktigaste är att bryta rekryteringen, se till att man kan lyssna krypterat och att man kan komma åt brottsvinsterna på ett bättre sätt.

Trots en allvarlig situation säger sig rikspolischefen känna viss optimism när det handlar om att komma åt gängen.

— Jag är helt övertygad att de goda krafterna i samhället på sikt kommer att vinna det här. Men det kommer att ta tid.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig siffra i faktarutan för 2017.

Fakta: Skjutningar i Sverige
År Antal skjutningar Antal avlidna Antal skadade
2017 281 36 128
2018 325 43 140
2019 360 45 126
2020 379 47 119
2021 344 45 115
2022 tom 15 sep 289 47 80
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.