- Foto: TT

Ivo: Vårdplatsbristen hotar patientsäkerheten

Vårdplatserna är för få på Helsingborgs lasarett utifrån behovet – allvarliga vårdskador har redan blivit följden och det finns risk för fler. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en specialgranskning.


— Det som är väldigt allvarligt är att man inte klarar av att övervaka, behandla och sköta omvårdnaden av patienterna på ett bra och säkert sätt och med den trygghet som patienterna kan förvänta sig, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Inspektioner har gjorts både på akuten och på vårdavdelningar inom specialistsjukvården i Helsingborg. Det som Ivo främst pekar på är att patienter vårdas utan adekvat övervakningsutrustning på platser som inte är patientsäkra och att patienter inte alltid får den tillsyn och omvårdnad, mediciner och näringstillförsel som de ska.

Slutsatsen är att vårdgivaren, Region Skåne, inte följer hälso- och sjukvårdslagens krav på att erbjuda en god vård. Nu uppmanas Region Skåne att senast i mitten av november redovisa vilka åtgärder som vidtagits och vilka som är planerade framöver. Om inte tillräckligt görs hotar Ivo med att förelägga regionen att vidta åtgärder.

— Vi förväntar oss att vårdgivaren vidtar åtgärder, säger Peder Carlsson.

Helsingborg är ett av flera sjukhus där Ivo genomfört tillsyn. Någon jämförelse dem emellan görs inte, men det finns liknande problem på fler sjukhus, konstaterar han.

— Det återkommande är bristen på personal, brist på sjuksköterskor till exempel.

P4 Malmöhus har tidigare rapporterat att inget annat sjukhus i landet har behövt betala så stora summor i vite till Arbetsmiljöverket för överbeläggningar i form av vite som Helsingborgs lasarett.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.