Nyheter24
Annons

Framtidens bil är här – men Sverige står utan mackar

Publicerad: 15 juli 2025, kl. 20:00
TOYOTA MIRAI VÄTGASBIL
Foto: Pontus Lundahl/TT

Den ser ut som och låter som en elbil – men något avgörande är annorlunda. Nu satsar industrin stort på tekniken som länge legat i skuggan.

Ämnen:

Bil, Motor

Den glider tyst fram på E6:an – utan avgaser, utan motorbuller. Vid en snabb blick ser den ut som vilken elbil som helst, men något avgörande skiljer den från mängden. Här laddas inget batteri i vägguttaget. Istället tankas bilen med vätgas, som omvandlas till elektricitet direkt under motorhuven i en kemisk reaktion som bara lämnar vatten efter sig.

Det låter som framtidsteknik – men har faktiskt använts ända sedan NASA:s månfärder på 60-talet. Och nu hoppas bilindustrin på en comeback, skriver Göteborgs-Posten.

Det här är något Nyheter24s podd "Under Huven" har testat i praktiken. Lyssna på avsnittet "Vi kör från Tyskland till Sverige på vätgas" – ett reportage om framtidens drivmedel, räckviddsångest och hur det faktiskt funkar på vägen.

Glöm sladdar, väntetid och laddköer

Annons

I en vätgasbil tar det bara några minuter att fylla tanken, och du får samma tysta eldrift som i en batteribil. Redan på 90-talet testades tekniken – men något genombrott kom aldrig. Nu börjar det röra på sig igen. Frågan är bara: kommer du ens ha möjlighet att köra en?

Från månfärder till E6:an 

Bränsleceller uppfanns redan på 1800-talet, men slog igenom först i rymdfärder. I dag driver samma teknik moderna bilar, som Toyota Mirai, där vätgas omvandlas till elektricitet i en tyst kemisk reaktion, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det ser ut och känns som att köra en elbil, men istället för att ladda batteriet, tankar du den.

Annons

Så varför syns de knappt på vägarna? 

Trots att tekniken funnits i decennier rullar bara ett fåtal bränslecellsbilar i Sverige. Orsaken: det finns nästan inga vätgasmackar. Utan tillgång till tankning – ingen efterfrågan.

 Toyota leasar därför endast ut sina modeller till nyckelkunder i utvalda områden, skriver Göteborgs-Posten.

Tung trafik leder vägen 

Det verkliga genombrottet för vätgasbilar sker nu – men inte bland privatpersoner. 

Annons

Volvo, Daimler och andra industrijättar satsar stort på vätgasdrivna lastbilar. För tung trafik som kör långt är det en tydlig fördel: längre räckvidd, snabb tankning och mindre vikt än tunga batterier, informerar Göteborgs-Posten.

Statliga miljarder bakom satsningen 

Med EU-direktiv i ryggen planeras nu minst 63 nya vätgasstationer i Sverige. Företaget Hydri Energy bygger en kedja från Kiruna till Trelleborg, skriver Göteborgs-Posten. Men fortfarande återstår många vita fläckar – särskilt för dem som vill ta bilen till sommarstugan.

Funkar det inte för dig? 

Att tanka vätgas kräver planering. I dagsläget får många privatbilister åka flera mil för att hitta en fungerande station. Experter menar att tekniken främst lämpar sig för fordon som kör fasta rutter, som taxi och lastbil, anger Göteborgs-Posten.

Kommer vätgas ersätta el? 

Enligt Göteborgs-Posten förblir vätgasbilar sannolikt en nisch på personbilsmarknaden, men en avgörande lösning för att klara klimatmålen för tung trafik, sjöfart och industri. Och även om du inte kör en vätgasbil i dag – kan det vara en bränslecell som driver nästa paket, taxi eller stadsbuss du möter.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons