Stockholm

Linde: Natosamtal med Turkiet "går på rull"

Handskakningar efter det att Turkiet, Finland och Sverige kommit överens under Natotoppmötet i Madrid i juni. Arkivbild.
Handskakningar efter det att Turkiet, Finland och Sverige kommit överens under Natotoppmötet i Madrid i juni. Arkivbild. Foto: TT

En svensk delegation åker till Turkiet nästa vecka för samtal om den svenska Natoansökan.Hittills har diskussionerna med Turkiet "gått på rull" säger utrikesminister Ann Linde (S).

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På Natotoppmötet i Madrid i slutet av juni lyfte Turkiet sitt veto mot ett svenskt och finländskt Natomedlemskap. Men än så länge har inte landet ratificerat anslutningsprotokollen.

— Jag bedömer att Turkiet säger ja till svenskt Natomedlemskap, däremot vet jag inte när det kommer att bli, säger Ann Linde.

Rullar på

Under FN-mötet i New York nyligen hade hon ett möte med sin turkiske kollega, då de konstaterade att uppföljningen av det avtal som Sverige, Finland och Turkiet enades om i Madrid rullar på bra.

— Vi följer det avtalet, säger Linde.

Enligt den turkiska tidningen Hürriyet ska en delegation från det svenska justitiedepartementet åka till Turkiet den 5–6 oktober. Samtalen ska handla om "utlämning av kriminella terrorister", enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Justitiedepartementet bekräftar för TT att mötet ska äga rum och att det sker på tjänstemannanivå.

Släppte vetot

Avtalet som Turkiet, Sverige och Finland skrev under i Madrid var en förutsättning för att Turkiet skulle släppa sitt veto. Det innehåller bland annat punkter om kamp mot terrorism, vapenexport och utlämningar.

Turkiet har krav på att en rad personer, som beskrivs som "terrormisstänkta", ska utlämnas från Sverige och Finland. Den svenska regeringen har dock påpekat att svensk lag gäller och att den tillämpas av oberoende domstolar. Det är heller inte möjligt att utlämna svenska medborgare.

Icke-svenska medborgare kan utlämnas, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen.

Hittills har 28 av Natos 30 medlemmar ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Senast i raden är Slovakien, där parlamentet gav sitt klartecken på tisdagen, uppger premiärminister Eduard Heger på Twitter.

Utöver Turkiet återstår Ungerns godkännande.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.