Turkiet och dess president Erdogan kan åter räkna med export av krigsmateriel från Sverige, ett av de krav som landet ställt för att säga ja till svensk Natoanslutning.
Turkiet och dess president Erdogan kan åter räkna med export av krigsmateriel från Sverige, ett av de krav som landet ställt för att säga ja till svensk Natoanslutning. - Foto: TT

Grönt ljus för svensk krigsmateriel till Turkiet

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har åter beviljat tillstånd för export av produkter klassade som krigsmateriel från Sverige till Turkiet. Det handlar om följdleveranser och är en direkt effekt av Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, skriver ISP i ett pressmeddelande.


ISP framhåller att det tillstånd som nu getts gäller följdleveranser i kategorin övrig krigsmateriel. Det handlar om elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Inspektionen noterar särskilt att tillståndet har getts efter samråd med Exportkontrollrådet, där representanter för riksdagens partier sitter.

ISP betonar att det inte har funnits eller finns något vapenembargo mot Turkiet. Men i oktober 2019 drog inspektionen in de tillstånd för utförsel av krigsmateriel till Turkiet som fanns. Sedan dess har, fram till nu, har inga tillstånd utfärdats.

Bevilja ett tillstånd för följdleveranser

"Sveriges ansökan om medlemskap i Nato stärker i hög grad de försvars- och säkerhetspolitiska skäl som talar för att bevilja export av krigsmateriel till andra medlemsstater, däribland Turkiet." skriver ISP.

ISP hänvisar till utrikesdeklarationen och uttalanden från statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde om att ett Natomedlemskap förändrar förutsättningarna för reglerna för export av krigsmateriel och hur de ska tolkas.

"Med hänsyn till de förändrade försvars- och säkerhetspolitiska omständigheterna har ISP efter en helhetsbedömning beslutat att bevilja ett tillstånd för följdleveranser från svensk försvarsindustri till Turkiet," skriver inspektionen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!