Hyresgästerna fick reda på att de skulle tvingas flytta ut endast två veckor i förväg. Arkivbild.
Hyresgästerna fick reda på att de skulle tvingas flytta ut endast två veckor i förväg. Arkivbild. - Foto: TT

Massvräkningar i Stockholmsområdet

En uthyrningshärva i Stockholmsområdet tvingar drygt 100 hyresgäster att lämna sina hem på kort varsel.


Hyresgästerna hade tecknat kontrakt med Rent Xpress, ett bolag som ägnar sig åt andrahandsförmedling av bostäder, på två olika adresser, i Hässelby strand och i Sollentuna, enligt Dagens Nyheter och Hem & Hyra som rapporterat om händelsen.

För två veckor sedan blev det klar att hyresgästerna ovetandes hyrt lägenheterna i tredje hand. Rent Xpress hyrde nämligen lägenheterna av Essens of Living som hyr ut företagslägenheter, som i sin tur hyrt lägenheterna av ägaren Svenska Nyttobostäder, SNB.

Enligt SNB kände bolaget inte till hur lägenheterna hyrdes ut och när det blev klart sades avtalet med Essens of Living upp, vilket ledde till massuppsägningarna.

Nu står många av de drabbade på bar backe – och inget av de tre involverade bolagen tar på sig ansvaret.

— Vi har blivit utnyttjade och lurade, många här har inte förstått någonting, säger Daud från Bulgarien till DN.

Många av hyresavtalen ska dessutom varit olagligt utformade och uppsägningarna ogiltiga, enligt Hyresgästföreningen. Många har betalat kraftiga överhyror.

Thomas Traneving, vd på Rent Xpress, säger till DN att han inte har gjort något fel och att depositionerna ska betalas tillbaka.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.