Greta Thunberg, 19, startade miljörörelsen "Fridays for future".
Greta Thunberg, 19, startade miljörörelsen "Fridays for future". - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Sandberg/TT

Greta Thunberg har prisats med miljoner – så mycket tjänar hon

Greta Thunberg har startat en omfattande miljörörelse under parollen "Fridays for future" och för detta har hon vunnit otaliga priser – med stora summor pengar som belöning. Men 19-åringen, som skänkt bort sina prispengar, har en inkomst som är minst sagt blygsam.


Sedan Greta Thunberg, 19, började med sin skolstrejk för klimatet i augusti 2018 har rörelsen "Fridays for future" spridit sig runtom i världen och aktivisten har tilldelats en rad priser.

I samband med att Thunberg tilldelades Gulbenkian-priset för mänskliga rättigheter år 2020 fick hon tio miljoner kronor – pengar som hon sedan skänkte bort till olika organisationer, enligt GP

Även när Thunberg prisades med World Migrant Award och fick 300 000 kronor valde hon att skänka pengarna, men då till det samiska ungdomsförbundet i Finland, vilket bland andra SVT rapporterade om då. 

Så mycket pengar tjänar Greta Thunberg

Den unga klimataktivisten har alltså skänkt bort de stora prissummor hon tilldelats och den egna inkomsten är även den blygsam. 

Exakt hur mycket Greta Thunberg tjänar i dag är oklart, men enligt de senaste uppgifterna som finns att tillgå från Skatteverket hade hon en fastställd förvärvsinkomst på bara 2 558 kronor under 2020. Thunberg var emellertid bara 17 år vid tiden och hur hennes inkomst ser ut för 2021 återstår att se.

Här kan du läsa om hur Greta Thunberg bor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!