Greta Thunberg bor med sina två hundar Roxy och Moses.
Greta Thunberg bor med sina två hundar Roxy och Moses. - Foto: Instagram/gretathunberg/Antonio Calanni/AP/TT

Greta Thunberg har flyttat hemifrån – så här bor hon

Greta Thunberg har flyttat hemifrån – och det är ingen dålig förstalya. Tillsammans med sina två hundar Roxy och Moses bor 18-åringen numera i en tvåa i Stockholms innerstad.


Efter att ha ägnat 2019 åt att helhjärtat arbeta med klimatet och projektet "Skolstrejk för klimatet" har Greta Thunberg återvänt till skolbänken sedan två år tillbaka.

Den 18-åriga klimataktivisten går nu andra året på en gymnasieskola i Stockholm med inriktning på hållbarhet och rättvisefrågor.

Bor i tvåa i innerstan

I samband med att Greta Thunberg började gymnasiet flyttade hon även hemifrån. 18-åringen bor i en tvårummare i Stockholms innerstad tillsammans med labradoren Roxy och golden retrivern Moses. 

– När du har båda fötterna på jorden, så är det inte så svårt att återgå till det normala igen. Och jag är lyckligtvis i Sverige, där människor inte bryr sig så mycket om kända människor. Så jag har blivit lämnad ifred, säger hon i en intervju med Reuters.

Greta Thunberg. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Greta Thunberg om framtiden

Nu försöker hon bolla både skola och arbetet med "Skolstrejk för klimatet".

– Jag försöker vara effektiv och göra alla läxor medan jag är i skolan, så att jag kan göra vad jag vill när jag kommer hem. Förvånansvärt nog så klarar jag det, säger hon. 

I intervju berättar 18-åringen även om sina framtidsplaner. Och går allt som planerat blir det fortsatta studier eftersom hon "gillar att göra det"

– Jag försöker att inte tänka på det. Vi får se var jag hamnar, säger hon till Reuters.

Greta Thunberg under en demonstration i Italien. Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Fakta: Skolstrejk för klimatet 

Skolstrejk för klimatet, kallat Fridays for Future är en internationell rörelse bestående främst av skolelever som väljer att skippa skollektionerna och istället demonstrera för klimatet.

Rörelsen startades av Greta Thunberg när hon började sittstrejka utanför Riksdagshuset i Stockholm den 20 augusti 2018 med skylten "Skolstrejk för klimatet". 

Rörelsen är nu internationell och det har hållits skolstrejker för klimatet runt om i världen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.