Kackerlackor utsöndrar ett sekret som luktar.
Kackerlackor utsöndrar ett sekret som luktar. - Foto: Stella Pictures

Här är lukten som kan vara tecken på kackerlackor: "Lite..."

Förutom att kackerlackor lämnar avföring efter sig kan de också utsöndra ett illaluktande sekret – men hur luktar det egentligen? Nyheter24 frågade Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert hos Anticimex.


Kackerlackor har de allra flesta stött på någon gång – inte sällan när man rest till varmare breddgrader. Men den sexbenta insekten finns faktiskt också i Sverige.

Här kan du läsa om platsen i ditt hem där kackerlackorna trivs bäst.

Experten: "Luktar lite koriander"

Förutom att kackerlackor kan väcka en hel obehag så kan de också lämna efter sig ett illaluktande sekret. Men vad luktar det egentligen?

– Lukter är svårt då det varierar från person till person om hur man upplever det. Men många beskriver lukten som en ”oljig, sötaktig” lukt. En del tycker till och med att det luktar lite koriander, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert hos Anticimex, till Nyheter24.

Så gör du om du får kackerlackor hemma

Vad ska man då göra om det visar sig att man har kackerlackor hemma?

– Om det är säkerställt att det rör sig om de arter som räknas som skadedjur och inte den inhemska arten skogskackerlacka, så krävs professionell hjälp. Genom sitt försäkringsbolag har man ett skadedjursbolag knutet till sig, konstaterar Thomas Persson Vinnersten.

Läs om den invasiva nyckelpigan som kan bita dig här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.