Polisen slog till på fem olika adresser i södar Stockholm under torsdagsmorgonen.
Polisen slog till på fem olika adresser i södar Stockholm under torsdagsmorgonen. - Foto: TT

Fem gripna för vapenbrott efter musikvideo: "Viftat med vapen"

Fem unga män som enligt polisen kopplas till kriminella nätverk i södra Stockholm greps för grovt vapenbrott i ett tillslag under torsdagen. En musikvideo föranledde insatsen.


Polisen grep männen efter att ha slagit till på fem adresser i södra Stockholm under morgonen. Männen har enligt polisen kopplingar till kriminella nätverk och är tidigare dömda för bland annat narkotikabrott och våldsbrott.

"Insatsen genomfördes riktat i konfliktmiljön i Vårberg och är kopplad till en musikvideo som publicerats på flera kanaler. Samtliga gripna har kopplingar till musikvideon på olika sätt", säger Sofie Sundman, gruppchef i lokalpolisområde Skärholmen, i ett pressmeddelande.

Grovt vapenbrott och medhjälp

Åklagare Petra Götell har anhållit fyra av männen för grovt vapenbrott och en för medhjälp till det. Torsdagens tillslag gjordes med anledning av musikvideon, säger Götell.

TT: Har de viftat med vapen i musikvideon?

— Det skulle kunna vara så, säger hon.

I flera andra uppmärksammade ärenden, bland annat kopplat till ett mord på en tolvårig flicka i Botkyrka sommaren 2020, har musikvideor använts som bevis i domstol. Götell ser även att det kan bli aktuellt här.

— Absolut.

— Rent generellt är det så att har man vapen i exempelvis en musikvideo kan även polisen upptäcka sådant, säger hon.

"Vuxna män slutar skjuta på varandra"

David Sund, operationsledare hos polisen i Skärholmen, säger att det är ett bra exempel på hur man med "innovation och nytänkande" kan slå mot organiserad brottslighet.

"Vårt primära uppdrag är att unga vuxna män slutar skjuta på varandra och det gör vi mest effektivt genom att utreda de grova vapenbrotten", säger han i en kommentar.

Det är oklart hur männen ställer sig till misstankarna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.