Både Jonas Wahlström och hans dotter Ana Wahlström berättar att sökoperationen efter Sir Väs stått Skansen dyrt.
Både Jonas Wahlström och hans dotter Ana Wahlström berättar att sökoperationen efter Sir Väs stått Skansen dyrt. - Foto: Nyheter24 och Tim Aro/TT

Så mycket pengar har Sir Väs rymning kostat – Skansen-Jonas chock

Efter åtta dagar på rymmen har Skansenakvariets kungskobra äntligen slingrat sig tillbaka till sitt terrarium. Lika länge pågick en intensiv och omfattande jakt – men hur mycket har operationen egentligen kostat?
– Det är en enorm kostnad, säger vice chef Ana Wahlström.


På måndagsmorgonen släpptes kungskobran Sir Väs tillbaka in i sitt terrarium på Skansenakvariet. Detta efter drygt en vecka på flykt.  

Här kan du läsa om hur den giftiga kobran Sir Väs mår – efter åtta dagar på rymmen

Med mjöl, råttlukt och små kameror jobbade Skansens experter hårt för att hitta den försvunne kungskobran. Det var till slut personal från Tullverket som, med hjälp av handburna röntgenkameror kunde lokalisera reptilen. Dessutom har man borrat och sågat i diverse väggar. Men hur dyr har egentligen den avancerade sökoperationen varit? 

Jonas Wahlström släppte tillbaka Sir Väs i sitt terrarium på måndagsmorgonen. Foto: Nyheter24

Skansens kobra Sir Väs är tillbaka – Skansen-Jonas chock över kostnaden 

Vice chef Ana Wahlström säger att operationen har kostat Skansenakvariet “en ganska bra peng”. Hon berättar vidare att hennes pappa Jonas Wahlström, som inte befann sig i Sverige, fick sig en smärre chock när han insåg vad som hade krävts. 

– Pappa, Jonas Wahlström, har suttit på Teneriffa på en konferens och han sa åt mig: “Bara få ut ormen, gör vad du vill”. Så när han kom upp här igår så tyckte han att det såg bra ut, och då sa jag att du har inte varit uppe i området där ormen bor än. Sen gick vi upp där och då fick han lite av en chock, och förstod att det här blir en dyr historia, säger hon till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det kommer bli dyrt, dyrare än vad vi kommer få in i pengar på det här. Jag har kollat försäkringsbolaget men det står ingenstans om man får ersättning när en giftorm rymmer i ens anläggning och man själv väljer att stänga. 

Ana Wahlström förklarar att sökoperationen efter Sir Väs blir en dyr historia. Foto: Nyheter24

Så mycket har Sir Väs rymning kostat Skansenakvariet kostat: "En bra peng"

Skansenakvariet har behövt hålla stängt i drygt en vecka, vilket har varit en dyr historia för anläggningen.

– Det är en enorm kostnad och övertid. Nu ska alla vi vara lediga lite. Vi har sovit över här. Vi har en liten gästlägenhet med tre sängar, vi har lagt ut madrasser i duschar, berättar Ana Wahlström och tillägger: 

– Det har varit väldigt intensivt för oss som har jobbat, så vi ska få ledigt och det betyder ju att att någon annan personal ska in och ta den platsen. Så en bra peng har det kostat. 

Tullen har sökt efter Sir Väs med röntgenkameror. Foto: Nyheter24

Ana Wahlström om den dyra sökoperationen efter Sir Väs: "Motsvarar inte kostnaden"

Men Skansenakvaritet har inte endast gått back. Under söndagen, första dagen som anläggningen hade öppet efter rymningen, såldes stora mängder mjukdjursormar i butiken.

– Det är klart att det kommer komma fler besökare under höstlovet, men inte som motsvarar den kostnaden vi lagt ner på att få in den här ormen, säger Ana Wahlström. 

Försäljningen av mjukdjursormar har ökat. Foto: Nyheter24

När Skansens chef Jonas Wahlström möter media på måndagen får han frågan om hur mycket sökoperationen har kostat. Han svarar då att den kostat en ganska stor summa, men att det är helt oväsentligt då det viktigaste är att ormen är infångad.

Jonas Wahlström berättar att Tullverket har ställt upp med sina röntgenkameror som träning för att öva på att upptäcka illegala ormar. 

/
Orm
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!