Rosengård och Holma i Malmö.
Rosengård och Holma i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Bostadsbolag listar var man inte ska bo i Malmö: "Integrationen"

Flera hyresvärdar i Malmö avråder blivande hyresgäster från att bo i bland annat Rosengård, Holma och Lindängen enligt en granskning från Sydsvenskan.


När Sydsvenskan utgav sig för att söka bostad och frågade vart de ska bo om de "inte vill bo granne med invandrare" svarade en av uthyrarna följande till tidningen: 

– Du ska inte bo på Rosengård. Så kan jag säga.

Malmö är en av Sveriges mest segregerade storstad där politiker arbetar febrilt för att få till mer blandade bostadsområden. Men i granskningen av tidningen framkommer det att flera hyresvärdar inte delar samma tankesätt.

"Blir som en egen liten värld"

Flera av bostadsbolagen vill inte kommentera olika områden, men majoriteten avråder tidningens påhittade person "Johanna" från att flytta till Rosengård.

– Rosengård, det är ju det som har varit på tapeten ganska länge. Tyvärr har integrationen funkat väldigt dåligt. Alla nysvenskar hamnar ju liksom på Rosengård så det har ju blivit som en egen liten värld kan man säga. Men det är väldigt fint där ute. Men jag tror inte du ska bo där. Inte som ensam tjej i alla fall, säger en uthyrare.

Tidningen listar vilka fastighetsbolag som avråder vilka områden "Johanna" ska undvika som framtida hem. Majoriteten av dem menar att hon bör undvika Rosengård, Holma, Hermodsdal och Lindängen.

"Svårt tro att någon skulle uttala sig så"

Vid ett senare tillfälle kontaktar Sydsvenskan bostadsbolagens ansvariga, och då vill flera inte kännas vid uttalandena. 

– Jag känner inte igen den diskussionen och det är ingenting jag står bakom, så enkelt är det. Jag förutsätter att det är en engångsföreteelse, jag har väldigt svårt att tro att någon skulle uttala sig på det sättet hos oss men om någon har gjort det så får jag bara beklaga, säger Unni Sollbe, vd för Stena Malmö, till tidningen.

Flera av bostadsbolagen vill inte svara på hur de ser på bemötandet utan menar att de vill "fokusera på hur stolta de är över områdena och mångfalden bland hyresgästerna".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!