Hur ser man till att ens häst håller värmen vid ett strömavbrott?
Hur ser man till att ens häst håller värmen vid ett strömavbrott? - Foto: Mats Andersson/TT och Pexels

Viktiga tipsen: Så skyddar du din häst om elen stängs av

Vintermånaderna ligger runt hörnet och det har flaggats för att elen, i vissa områden och under kortare perioder, kan komma att stängas av. I ett sådant läge kan det vara bra att ha koll på hur du ser till att din häst håller värmen.


Elkrisen har slagit hårt mot många svenska hushåll och blir läget tillräckligt illa kan strömmen komma att strypas i vissa områden under kortare perioder. Här kan du läsa om hur det går till om elen måste akutstoppas i vinter.

Ett sådant strömavbrott påverkar inte bara människor, utan även djur såsom hästar – särskilt om man har direktverkande elvärme. 

Så ser du till att din häst håller värmen

Enligt Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent vid den ideella organisation Svenska Blå Stjärnan, vilka har i uppdrag att ta hand om djur vid lantbruk runtom i Sverige i händelse av kris eller katastrof, klarar hästar ofta kyla mycket bra.

– Men om man har klippt sin häst eller om den är konvalescent så kan den behöva täcke om det är kallt, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Annars kan man istället öka högivan med ett till ett par kilo per dag. När hästen äter sätter ämnesomsättningen igång och den ger värme som biprodukt. Om det regnar, snöar eller blåser och är kallt kan man dock behöva ett täcke till sin häst för att hålla den torr och vindtät.

Läs om prylarna du bör ha hemma till din katt eller hund om elen stängs av.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.