Elen kan komma att stängas av i kortare perioder i vinter.
Elen kan komma att stängas av i kortare perioder i vinter. - Foto: Diana Martin/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Det bör du ha hemma till dina djur – om elen stängs av: "Fyll..."

Om vi har otur kan elen komma att behöva stängas av i kortare perioder i vinter – något som inte bara påverkar människor, utan också våra djur. Men vilka föremål, för katt eller hund, bör man då ha i sitt hem vid ett strömavbrott?


På grund av den rådande elkrisen kan hushåll i vissa områden komma att bli strömlösa under kortare perioder i vinter. Här kan du läsa om hur det går till om elen behöver akutstoppas.

Det kan alltså bli så att man, under några timmar, står utan el med allt vad det innebär: värme, kylskåp, vatten, med mera. 

Läs överlevnadsexpertens råd för hur ska agera om elen stängs av här.

Checklista för din katt eller hund vid strömavbrott

Att vara utan ström, om än bara under ett par timmar, kan vara en utmaning för oss människor, men också våra djur. Inte sällan är det en hund eller katt som huserar hemma hos oss och för dessa finns det ett antal föremål som kan vara bra att ha hemma om det blir strömavbrott.

För Nyheter24 berättar Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent vid den ideella organisation Svenska Blå Stjärnan, vilka har i uppdrag att ta hand om djur vid lantbruk runtom i Sverige i händelse av kris eller katastrof, om prylarna:

  • "Foder som lagras i rumstemperatur, det vill säga torrfoder eller konserver. När strömmen går slutar frysen att fungera och om har man fryst foder så tinar det så småningom upp.
  • Vatten till alla i hushållet. Fyll dunkar och flaskor och ha alltid en reserv. En hund eller en katt behöver cirka 0,5 dl vatten per kilo och dygn, så en labrador på 30 kg behöver till exempel 1,5 liter vatten per dygn.
  • Pannlampa eller ficklampa så att man ser något både inne och ute på promenad.
  • Telefonnummer till veterinär uppskrivet på papper om mobilen dör. Även andra viktiga telefonnummer är bra att skriva upp.
  • När strömmen går kommer man troligen inte att kunna handla i affär så se till att ha det hemma som behövs till ditt djur, till exempel mediciner, strö till kattlåda och liknande."

Här kan du läsa hur länge avloppen funkar om elen stängs av.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!