Giftigt med glykol
Det gäller att hålla koll på vad din hund slickar i sig. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix/TT och Hoang "Leon" Nguyen/The Republican/TT

Faran för hundar som lurar på marken under vintern: "Dödlig"

Minusgrader innebär att bilister i större utsträckning använder sig av kylarvätska för att få en klar sikt över vägarna. Men som hundägare är det viktigt att hålla koll på om det spillts ut någon vätska, det kan nämligen innebära livsfara.


Här är expertens åtta tips för hunden i vinter

Se till att utrusta din hund med både lampa och reflex.

Fundera över hur just din hund klarar av kylan. Expertens tumregel är att en mindre hund, med mindre päls, kan behöva lite extra hjälp för att hålla värmen.

Glöm inte tassarna. Vägsaltet som används när det är halt kan torka ut trampdynorna och orsaka sprickor. Skölj därför av hundens tassar och torka dem när ni kommer hem.

Om olyckan väl är framme, det vill säga att hunden drabbats av köldkramp, värm då upp tassarna genom en försiktig massage. Om det händer oftare är det bättre att ta kortare promenader och aktivera hunden inomhus.

Klipp pälsen runt tassar och nertill på benen för att undvika att bollar av snö fastnar.

På vintern finns det även en risk för hunden att få i sig glykol, där är symtomen illamående, kräkningar och kraftigt ökad törst. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att kontakta en veterinär direkt.

Glöm inte att vid kyligare väder behöver även fodret anpassas. Mer energi är det som gäller här, då beroende på den enskilda hundens behov.

Lämna aldrig hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.

Vinterns månader närmar sig och då gäller det för djurägare att förbereda sig för att exempelvis hunden eller katten ska få det så trivsamt som möjligt i kylan. Det kan handla om att vira in sin hund i ett täcke – helst med reflex, eller släppa in utekatten oftare.

 – Dels är det några saker som kan göra att framförallt hundar, men även katter, blir sjuka. Men det kan också vara så att vi ska göra det bättre för dem, säger har försäkringsexperten Linnéa Kjellén, på Trygg-Hansa, tidigare sagt till Nyheter24.

En hund signalerar att de fryser med att de inte vill röra på sig, huttrar, eller att de får kramp i tassarna av kylan. Vid köldkramp är det vanligt att hunden lyfter på tassarna en i taget – och för att råda bot på detta kan det hjälpa att krama om tassen lite försiktigt.

Här kan du läsa om livsviktiga knepet för att undvika att din katt råkar illa ut i vinter.

Glykol kan leda till döden för hundar

Men förutom att se till att de fyrbenta familjemedlemmarna håller sig varma, gäller det att vara uppmärksam på farorna som kan lura på marken vintertid. Nämligen det livsfarliga  och giftiga ämnet glykol som finns i kylarvätska, och som används i våra bilar, under vintern.

- Glykol smakar sött och därför är det tyvärr något som våra hundar gärna slickar i sig. Det behövs heller inte mycket för att dosen ska vara dödlig, säger Linnéa Kjellén.

Symtom på att ditt husdjur fått i sig glykol är illamående, kräkningar eller kraftigt ökad törst. Men om du vet att djuret fått i sig vätskan ska du omedelbart kontakta en veterinär, oavsett om det visar symtom eller inte.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!