Lisa Brouwers, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att det finns många osäkerhetsfaktorer kring höstens smittspridning.
Lisa Brouwers, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att det finns många osäkerhetsfaktorer kring höstens smittspridning. - Foto: Shutterstock

Coronaspridningen kan öka i höst – enligt Folkhälsomyndigheten

Spridningen av covid-19 i Sverige kan komma att öka i höst, enligt två nya scenarier som Folkhälsomyndigheten (FHM) tagit fram.


Scenarierna tar i beaktande eventuella nya och mer smittsamma virusvarianter som har en större förmåga att undgå immunförsvaret. Om spridningen ökar innebär det i förlängningen att behovet av sjukhusvård ökar.

"Eftersom det finns så många osäkerhetsfaktorer kring smittspridningens utveckling är scenarierna mycket svåra att beräkna. Det gäller särskilt egenskaperna hos eventuella nya virusvarianter, vilket påverkar när de skulle kunna ta över och hur snabbt det skulle ske", säger enhetschefen Lisa Brouwers, i ett pressmeddelande.

Viktigt att vaccinationsprogram upprätthålls

FHM presenterar även ett scenario där smittspridningen avtar under hösten.

Scenarierna sträcker sig från den 20 oktober 2022 till 20 januari 2023. FHM framhåller fortfarande att det är viktigt att vaccinationsprogrammet upprätthålls och att man stannar hemma om man har symtom på covid-19.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.