Taher Amini döms till livstids fängelse för gruvhålsfallet i Norberg
Kvinnan hittades den 21 april 2022 i ett gruvhål i ett nedlagt gruvområde utanför Norberg. - Foto: Polisen och Polisen/TT

Våldtog och knuffade ner i kvinna i gruvhål – Taher Amini döms till livstids fängelse

Taher Amini, 41, döms till livstids fängelse för grov våldtäkt och försök till mord. Mannen knuffade i våras ned en ung kvinna i ett gruvhål utanför Norberg. Hon överlevde trots ett fall på 24 meter och kunde räddas av en lycklig slump.


"Gärningarna var planerade och mordförsöket skedde för att dölja våldtäkten. Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit. Eftersom mannen även döms för grov våldtäkt har vi funnit att påföljden bör bli livstids fängelse", kommenterar rådmannen Johan Alvner domen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa allt Nyheter24 har skrivit om gruvhålsfallet i Norberg.

Taher Amini, 41, döms för gruvhålsfallet i Norberg

41-årige Taher Amini döms nu till livstids fängelse för grov våldtäkt och försök till mord. Förutom livstids fängelse har tingsrätten beslutat att mannen ska utvisas och att han ska betala skadestånd på 500 000 kronor för kränkning och 45 000 kronor för sveda och värk till kvinnan.

Familj hörde kvinnan i gruvhålet ropa på hjälp

Taher Amini och kvinnan hade lärt känna varandra på ett asylboende. I förundersökningen finns uppgifter om att han ville gifta sig med kvinnan, något hon sagt bestämt nej till.

Den 21 april i år körde mannen ut kvinnan till det ensliga gruvområdet, där han först våldtog henne och därefter knuffade ner henne i det 24 meter djupa gruvhålet. Ungefär ett dygn senare kunde hon räddas tack vare att en familj råkade passera området och hörde hennes rop på hjälp.

Flygfoto över gruvhålet i Norberg, där den unga kvinnan hittades skadad i april 2022. Den 41-årige man som åtalats för grov våldtäkt och försök till mord döms till livstids fängelse.

"Extremt osannolikt"

"Att målsäganden hittades var extremt osannolikt och hon var vid räddningen blödande och nedkyld. Då hon räddades hade hon enligt rättsläkare inte överlevt mer än något enstaka dygn till i gruvhålet", skriver Västmanlands tingsrätt i sitt pressmeddelande.

Kvinnan har enligt tingsrätten lämnat en trovärdig berättelse där uppgifterna får stöd av den övriga bevisningen som åklagaren lämnat. Taher Amini, som nekar till brott, har däremot inte kunnat lämna någon förklaring till de dna-spår som funnits eller att hans telefoner kopplat upp i det aktuella området, skriver domstolen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

SEB-chefen: Dämpad efterfrågan på lån

Ett högre räntenetto, lägre kreditförluster och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfte storbanken SEB:s vinst mer än väntat i första kvartalet. Men efterfrågan på lån fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.