Kungskobran hette tidigare Sir väs, men kallas nu Houdini.
Kungskobran hette tidigare Sir väs, men kallas nu Houdini. - Foto: Peter Alpstad /TT

Kungskobran på Skansen är fortfarande på rymmen – söks med avloppskameror

Jakten på Skansens förrymde kungskobra fortsätter – bland annat med hjälp av avloppskameror. I värsta fall kan det dröja innan man får tag i ormen.


Fakta: Fakta: Kungskobra

Art i familjen giftsnokar. Bettet är mycket farligt på grund av den stora giftmängden. Är världens längsta giftorm och kan bli upp till 5,5 meter lång. I vilt tillstånd lever den framför allt i Indien, sydöstra Asien, i den indonesiska övärlden och på Filippinerna. Äter huvudsakligen andra ormar. Källa: Nationalencyklopedin

Personal har på olika sätt försökt locka fram kungskobran, som nu fått namnet Houdini, men utan resultat. Ormen är fortsatt försvunnen.

— Vi har tålamod och vi letar, säger Jonas Wahlström som driver Skansenakvariet och fortsätter:

— Det finns ju ganska många skrymslen, utrymmen och schakt i ett sådant här gammalt hus. Det är stora ytor.

Letar med kameror

Under måndagen fortsätter sökandet av den 2,5 meter långa ormen med hjälp av bland annat kameror.

— Vi har fått kameror som man använder nere i avlopp. Det är inte så att ormen har kommit ner i något avlopp, men med dem kan man komma in i skrymslen. Då kommer man åt där man inte kommit åt tidigare, säger Jonas Wahlström.

Kungskobran hade i lördags endast varit i terrariet ett dygn, där han placerats för att försöka få till en parning med en av Skansens andra ormar, innan han lyckades smita ut genom ljusarmaturen i taket. En möjlig förklaring till att ormen tog sig ut just där stavas lågenergilampa. Skansenakvariet har slopat vanliga glödlampor mot mer energisnåla alternativ, rapporterar SVT Nyheter.

Kan dröja

— De är inte lika varma. Tidigare har det varit så hett så då hade den ju bränt sig om den hade försökt tränga sig emellan där. Nu plötsligt är det inte så varmt och då fick den för sig att det skulle kunna prova det och så lyckades den, säger Wahlström till TT.

Skansen räknar fortfarande med att ormen befinner sig i byggnaden. Men i värsta fall kan det dröja innan man får tag i den. Ormen blir varken törstig eller hungrig i första taget.

— Det kan ta några veckor, säger Jonas Wahlström.

Akvariet är fortsatt stängt för besökare.

Funderar du på om man blir rik av att jobba på Skansen? Här kan du läsa om miljonregnet över Jonas Wahlström.

TT
/
/
Orm
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!