Kungskobran Sir Väs rymde från helgen i helgen.
Kungskobran Sir Väs rymde från helgen i helgen. - Foto: TT & Dawson, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Det händer i kroppen fram tills du dör – om du blir biten av Skansens kungskobra Sir Väs

Ingen har väl missat att Skansens kungskobra Sir Väs är på rymmen.
Men vad händer egentligen – om man mot förmodan – skulle bli biten av en den giftiga ormen?


I helgen smet kungskobran Sir Väs, numera omdöpt till Houdini, ut från sitt terrarium på Skansen. Den 2,5 meter långa giftormen är fortfarande på rymmen och enligt Jonas Wahlström ligger den troligen och trycker någonstans på Skansenakvariet. 

— Alla ventiler är tätade och det finns ingen möjlighet att ta sig ut. Och så fort den sticker ut näsan kommer den inse att det är alldeles för svalt och att där vill den inte vara, säger han.

Funderar du på om man blir rik av att jobba på Skansen? Här kan du läsa om miljonregnet över Jonas Wahlström.

Skansen-ormen överlever utomhus

Enligt Jonas Wahlström ska folk inte oroa sig för att stöta på Sir Väs utanför Skansen – men teoretisk sätt skulle ormen överleva utomhus. 

— Än så länge är det inte jättekallt, men när det blir kallt då domnar den av. Den vill ha 30 grader. Om det är 7-8 grader som det är i Sverige då blir den väldigt seg och slö, säger han och fortsätter:

— Och blir det nattfrost då dör den. Så det är inte alls naturligt att den söker sig ut.

Vad händer om en kungskobra biter en människa?

Kungskobran är inte aggressiv och anses vara skygg och undvika människor, men vad skulle egentligen hända om Sir Väs skulle bita en människa? 

Om en kungskobra biter en människa eller djur, så pressas giftet genom ormens gifttänder, som är 8-10 millimeter långa, och in i såret. Giftet är inte så farligt som många andra ormars, men eftersom kungskobran kan producera så mycket gift blir den farlig därför. 

Hur farligt ett bett är beror på hur mycket gift ormen sprutar in – och vad syftet var med bettet. 

Giftet angriper nervsystemet och orkar yrsel, svår värk, synrubbningar och sedan förlamning. På några minuter faller offret i koma, och strax efter det dör bytet  på grund av andnöd. 

Skulle man bli biten finns ett serum som kan ges, men utan det kan den drabbade dö inom ett dygn, skriver Dagens Nyheter.

Ikeas hån mot Skansenakvariet hyllas: "Genier"

/
Orm
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!