Stockholm

Viktiga råden till dig som ska resa med hunden i jul

Resa med hund i jul
"Jag tycker att det är viktigt att man kommer ihåg djuren", säger försäkringsexperten Linnéa Kjellén. Foto: Leif R Jansson/TT och Christine Olsson/TT

En del reser iväg för att få fira jul tillsammans med nära och kära. Då är det viktigt att inte glömma bort hundens behov mitt i allt ätande och skålande. Nyheter24 frågade försäkringsexperten Linnéa Kjellén vad som är viktigt att tänka på.


Läs mer
DET HÄR MÅSTE HUNDÄGARE SE UPP FÖR UNDER JULEN

Mata inte hunden med, och se till att den inte får tag på, fet och salt mat.

Låt inte hunden vara med när du bakar julfika. Om hunden får i sig jäsande deg kan den bli alkoholpåverkad, och om den får i sig saffran i större mängder kan det bli farligt.

Russin kan orsaka njursvikt och choklad är giftigt för hundar. Ring en veterinär om din hund ändå råkat få sig något av detta.

Håll levande ljus borta – och skölj av hunden med svalt vatten om den bränner sig.

Håll julsnören borta – det kan fastna i hundens tarmar.

Ta hand om hunden när ni befinner er i stora sällskap eller är på resande fot.

Kika innan på hur veterinärklinikerna har öppet under julen.

För många närmar sig en efterlängtad julledighet med stormsteg vilket ofta innebär middagar, fika och generellt mysande framför tv:n. Men är du en av de hundägare vars firande kanske ligger en bit bort? Då gäller det att förbereda din fyrbenta familjemedlem.

Nyheter24 frågade Linnéa Kjellén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa om vad, särskilt de som är nyblivna hundägare, ska tänka på innan man beger sig ut på vägarna med sin pälskling.

– Jag tycker att det är viktigt att man kommer ihåg djuren och inte bara antar att de kan hänga med på vad som helst, att man tänker till lite. Så att de också får en trevlig högtid, säger hon.

Det mesta på julbordet bör hållas utom räckhåll för din vovve, och här kan du läsa om julfikat som kan göra din hund aggressiv.

Foto: Johan Nilsson/TT

Så ska du tänka om du reser med din hund i jul

Se till att hunden aktiveras ordentligt innan ni åker, eller innan gästerna kommer hem till er. En god idé för den som ska iväg är att ta med en transportbur, så det finns en trygg plats för hunden att söka sig till.

– Det kan ju till och med vara så, om man inte kommer vara hemma utan reser iväg till någon annan, att man pratar med den personen om det finns något rum hunden kan vara i.

Om hushållet ni reser till också har en hund hemma gäller det att se till att första mötet blir så trevligt som möjligt för alla inblandade. En plats avråder experten särskilt mycket ifrån.

– Det är bäst att låta två hundar som inte känner varandra att mötas på en öppen yta innan de får vara lösa inomhus tillsammans. Det är bra att undvika att de möts på trånga platser, som till exempel under matbordet, då skapar man väldigt lätt en situation för konflikt, säger Linnéa Kjellén.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Så gör du om din hund fått i sig choklad

Många som vänder sig till digitala veterinärer under julen har frågor om choklad, som innehåller det för hundar giftiga ämnet teobromin, och russin, som kan leda till njursvikt. Det kluriga med choklad är det är svårt att veta hur mycket hunden har fått i sig, men oavsett bör man kontakta en veterinär. Vilket kan ställa till det för den som är på resa.

– Det är en utmaning om du reser till en ort där du inte vet var det finns en veterinär. Då kan man ta hjälp av digitala tjänster för rådgivning, säger Linnéa Kjellén och lägger till att det är bra att kolla hur klinikerna håller öppet under juldagarna.

Tänk också över hur ni går tillväga, om hunden blir så sjuk att ett veterinärbesök är aktuellt, ifall alla i sällskapet har druckit alkohol och därmed inte kan köra bil.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.