Stockholm

Julfikat som kan göra din hund aggressiv: "Obehagligt"

Julfikat kan göra din hund aggressiv
Det allra viktigaste att vara noga med är all mat som, oftast på julafton, serveras eller ställs fram. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Julmat, pynt och bakande är något som ökar särskilt under december månad i många hushåll. Men en del saker kan faktiskt vara farliga för din hund. Nyheter24 reder ut, med hjälp av försäkringsexperten Linnéa Kjellén, vad du ska hålla koll på.


Läs mer
Det här måste hundägare se upp för under julen

Mata inte hunden med, och se till att den inte får tag på, fet och salt mat.

Låt inte hunden vara med när du bakar julfika. Om hunden får i sig jäsande deg kan den bli alkoholpåverkad, och om den får i sig saffran i större mängder kan det bli farligt.

Russin kan orsaka njursvikt och choklad är giftigt för hundar. Ring en veterinär om din hund ändå råkat få sig något av detta.

Håll levande ljus borta – och skölj av hunden med svalt vatten om den bränner sig.

Håll julsnören borta – det kan fastna i hundens tarmar.

Ta hand om hunden när ni befinner er i stora sällskap eller är på resande fot.

Kika innan på hur veterinärklinikerna har öppet under julen.

Under årets mörka månader gäller det för både katt- och hundägare att hålla lite extra koll på sina husdjur. Nyheter24 har tidigare skrivit om faran för din hund som lurar på marken, och varför det är så viktigt att hålla koll under bilarna när det är kallt ute.

Juletid är nu officiellt kommen, en tid för pynt, mat i mängder och julsånger. Men firandet är inte alltid lika kul för alla familjemedlemmar. Linnéa Kjellén, djurens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, ger sina bästa råd för att det ska bli en fröjdefull jul även för din hund.

– Jag tycker att det är viktigt att man kommer ihåg djuren och inte bara antar att de kan hänga med på vad som helst, att man tänker till lite. Så att de också får en trevlig högtid, säger hon till Nyheter24.

Foto: Christine Olsson/TT

Julmaten som är farlig för din hund

Det allra viktigaste att vara noga med är all mat som, oftast på julafton, serveras eller ställs fram. Det brukar inte sällan handla om fet och salt mat, godis, russin och den för hunden giftiga chokladen som innehåller ämnet teobromin.

– Något vi gör under julen är att vi dukar upp mycket mat och ibland på ställen där det inte brukar vara mat. Det kan vara svårt att hålla koll på alla godsaker, säger Kjellén och fortsätter:

– Vissa hundar kan äta en chokladbit och det är ingen fara alls, men det kan vara svårt att veta hur mycket de har fått i sig och hur hunden reagerar. Man vill helt enkelt undvika det.

Försäkringsexperten förklarar att det sistnämnda, och russin, är maten som leder till flest samtal till veterinärer under jultid. Ta gärna reda på hur veterinärkliniker nära dig håller öppet under julen, alternativt är det en god idé att kontakta en digital klinik om olyckan är framme.

Håll hunden borta från julsnöret

Många slår in sina paket med julsnören och i en vild julklappsöppning är det inte helt ovanligt att de hamnar på golvet eller någon annanstans där en hund skulle råka få i sig dem.

– Det knepiga med julsnören är att hunden inte kan smälta dem. Har man tur rinner de igenom tarmen och kommer ut på andra sidan, men i värsta fall fastnar de och då kan ju det leda till andra bekymmer.

Vad det gäller katter, som inte gärna går loss på just julmaten, gäller det att se upp för julblommorna som ofta är giftiga för dem. Håll också ett extra öga på levande ljus i exempelvis fönster, så att katten inte hoppar upp och råkar bränna sig.

Här kan du läsa om växterna som är giftiga för ditt husdjur.

Julfikat kan göra din hund aggressiv

Något man också ska undvika är att ha jäsande deg lättillgängligt för de fyrbenta familjemedlemmarna. Om en hund får i sig det kan det uppstå en bekymmersam situation.

– Då blir de alkoholpåverkade. Vissa hundar kan då bli rädda eller till och med lite aggressiva. Det är sällan farligt, men det kan vara väldigt obehagligt för hunden och ägaren.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Är saffran farligt för hundar?

Saffran är i stora mängder giftigt för både djur och människor, men det ska till en rejäl mängd för att det faktiskt ska vara farligt.

– Om en hund äter massa lussebullar skulle de snarare må dåligt av att de fått i sig massa bullar. Men det ska gå långt innan det leder till förgiftning, avslutar Linnéa Kjellén.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.