Annelie i Lyxfällan från hjälp av Magnus Hedberg.
När Lyxfällan gör sitt besök hos Annelie har hon nästan gett upp hoppet om att den ekonomiska situationen ska gå att lösa. - Foto: Skärmdump/Lyxfällan

Annelie, 34, går back över 24 000 kronor i månaden – lägger 4 000 på mobilspel

Annelie, 34, går back över 20 000 kronor varje månad, trots sitt välbetalda jobb som lärare. Pengarna läggs på dyra prylar, mobilspel och utemat – medan skuldberget växer sig allt större. När Lyxfällan gör sitt besök har Annelie nästan gett upp hoppet om att situationen ska gå att lösa.


I den senaste säsongen av Lyxfällan gör programledaren och ekonomen Magnus Hedberg ett besök hos Annelie, 34, för att reda ut hennes minst sagt röriga ekonomi. Trots inkomsten från sitt jobb som gymnasielärare tar Annelie, boende i Växjö, lån varje månad för att få sina dyra livstil att gå ihop.

– Jag har tappat kontrollen helt. Jag sitter varje månad och väntar på att det inte kommer gå ihop, säger Annelie i programmet.

Systerns oro i Lyxfällan:  Vad händer sen?

Enligt Annelie blev startpunkten på den onda spiralen att hon förlorade sin mamma som 22-åring. Försäkringspengarna som hon sedan fick ut spenderades på prylar och utemat, och hon beskriver det som att hon bara ville bli av med dem.

När Annelie sedan började handla på kredit, och ta lån, var den trassliga ekonomin ett faktum – och skuldberget tronade högt.

När Magnus Hedberg besöker Annelie har hon nästan gett upp. Som stöd har hennes lillasyster Malin också tagit sig till till Växjö. Systerns familj har under åren lånat ut stora summor till Annelie, vilket har börjat bli tärande för den egna ekonomin.

– Det som oroar mig mest av allt med den här situationen är: Vad händer sen när inte vi kan hjälpa till längre?, säger Malin.

Annelies lillasyster är orolig. Foto: Skärmdump/Lyxfällan

Annelie i Lyxfällan lägger 4 000 på mobilspel

Annelie lever själv och har, trots sina skulder, en bra inkomst på 27 800 kronor efter skatt. Men när den stora budgettavlan rullas in, en stund som Annelie fruktat, blir det snabbt tydligt för både programledaren och Annelies syster att hon lever långt över sina tillgångar.

Här kan du läsa om 8 av de värsta skuldbergen i Lyxfällans historia.

Pengarna går bland annat till mobilspel där notan handlar på nära 4 000 kronor varje månad. Även ute- och färdigmat står för en hel del av utgifterna, och matkostnaderna landar på över 6 000 kronor. 

Magnus Hedberg i Lyxfällan. Foto: Skärmdump/Lyxfällan

På sektionen som heter övrigt försvinner hela 14 200 kronor, och redan där är pengarna slut. Då kvarstår svindlande 23 200 kronor för alla lån och krediter som Annelie har – vilket innebär att hon går back 24 400 kronor varje månad.

– Jag hoppas att Annelie ändå förstår allvaret i det här för det är ett sjukt beteende hon haft och det måste vara slut från och med i dag, säger Magnus Hedberg.

Annelie berättar att den ekonomiska situationen påverkar hennes psykiska mående, och hennes största oro är att Kronofogden ska stå i vägen för drömmen att kunna flytta till resten av sin familj i Norrtälje.

Annelie träffar Lyxfällans coach Philip Diab. Foto: Skärmdump/Lyxfällan

"Jag känner mig som en sån idiot"

Det första steget är att sälja av så mycket grejer som möjligt för att kunna förhandla med långivarna. Men när Harry Potter-tavlan, som köptes under en Londonresa hon fått i födelsedagspresent, kommer på tal blir Annelie känslosam men går med på att den säljs.

Här kan du läsa om fallen som Lyxfällans Philip Diab aldrig glömmer.

När Annelie får se, svart på vitt, hur illa hennes skuldberg faktiskt ser ut kommer det som en chock. Sammanlagt har Annelie hela 29 lån och krediter, och en total skuld på över 818 000 kronor.

– Jag känner mig som en sån idiot. Hur hamnade jag här?

Vill du veta hur det går för Annelie? Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på TV3 och Viaplay.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.