Kungskobran Sir Vääs fick på måndagen återvända till sitt terrarium efter att ha varit på rymmen i nästan en vecka.
Kungskobran Sir Vääs fick på måndagen återvända till sitt terrarium efter att ha varit på rymmen i nästan en vecka. - Foto: Tim Aro/TT

Skansen-akvariet efter Sir Väs rymning: "Gått igenom alla terrarier"

Kungskobran Sir Vääs är hemma igen. Risken för att liknande händelser ska inträffa framöver är låg, enligt Skansen-akvariet.Vi har minutiöst gått igenom alla terrarier och inte hittat någon säkerhetsrisk, säger Skansen-akvariets chef Jonas Wahlström.


Fakta: Kungskobran

Kungskobran är världens längsta giftorm och kan bli upp till 5,5 meter lång.

Arten är aggressiv. Betten är mycket farliga eftersom djuren producerar stora mängder gift. Kungskobran äter i huvudsak andra ormar.

Kungskobran lever framför allt i skogsområden i Indien, delar av sydöstra Asien och indonesiska övärlden samt på Filippinerna. Ormarna påträffas i regel i närheten av vatten.

Källa: Ne.se

— Han är lite blyg, säger Wahlström som kikar fram mellan alla fotografer.

I en brun låda i terrariet ligger huvudpersonen från den senaste veckans ormjakt. Sir Vääs, eller Houndini som han numera kallas.

Kungskobran sticker fram huvudet. Tungan spelar. Sedan lägger han sig lojt i sin låda igen. Omedveten om vilken turbulens han har orsakat.

— Det här är sånt som inte ska få ske. Men nu skedde det.

Så sammanfattar Skansen-akvariets chef Jonas Wahlström själv den uppmärksammade rymningen förra lördagen.

Då lyckades kungskobran Sir Vääs smita från sitt terrarium genom en armatur i taket.

Skansen-akvariet tog bland annat hjälp av Tullverkets röntgenkameror för att lokalisera den slingrande rymningen.

Återvände hem självmant

En hektisk vecka följde. Skansen-akvariet tog bland annat hjälp av Tullverkets röntgenkameror för att lokalisera den slingrande rymningen.

— Vi sökte säkert av en yta på 50-60-kvadrat utan att hitta någonting. Men sedan återvände vi. Då hittade vi ormen ovanför terrariet. Alla blev lyckliga. Inte minst vi, berättar Joakim Olsson, gruppchef på Tullverket.

Efter att det börjat borrats i väggen återvände Sir Vääs under helgen självmant hem. Sex dagars ormjakt var över.

Nu återstår frågan kring vad Skansen-akvariet gjort för att förhindra liknande händelser framöver.

— Vi har minutiöst gått igenom varenda terrarium. Vi har inte hittat någon som helst säkerhetsrisk. Det här var det enda terrariet där den här typen av armatur fanns, säger Skansen-akvariets chef Jonas Wahlström.

Jonas Wahlström, chef på Skansen-Akvariet under presstillfället då kungskobran Sir Vääs fick återvända till sitt terrarium efter att ha varit på rymmen i nästan en vecka.

Man tvingades amputera arm – efter olycka på Skansenakvariet

I augusti 2019 skedde en allvarlig olycka inne på Skansen-akvariet. En 79-årig man tvingades då amputera sin arm efter att han blivit biten av en krokodil.

— Vi har gjort allt som tänkas kan. Vi har gjort om krokodilanläggningen helt. Nu går det inte att klättra upp på några avsatser mer. Man måste ha en stege om man ska komma åt krokodilerna, säger Wahlström.

Länsstyrelsen i Stockholm inlett tillsynsärende mot Skansenakvariet

I samband med kungskobrans rymning har nu länsstyrelsen i Stockholm inlett ett tillsynsärende mot Skansen-akvariet. De vill veta vilka åtgärder verksamheten genomför så inte andra djur kan rymma.

Joakim Olsson, gruppchef på Tullverket, var en av dem som hjälpte till med att jaga kungskobran Sir Vääs på Skansen-akvariet.

TT: Hur ser du på ert säkerhetsarbete framöver?

— Den här armaturen har vi ju tagit bort. Jag kan inte se någonting överhuvudtaget som skulle vara osäkert här nu, säger Jonas Wahlström.

På Skansen-akvariet ligger Sir Vääs still i sin låda. Efter en bra stund slingrar han sig iväg.

Via grenar tar han sig upp mot taket, som om han letar efter den borttagna armaturen där han flydde förra gången.

TT: Hur stor är risken för att något liknande skulle kunna ske igen?

— Låg skulle jag säga, säger Jonas Wahlström.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!