En hund hann mista synen innan den fick rätt diagnos och behandling.
En hund hann mista synen innan den fick rätt diagnos och behandling. - Foto: Pixabay/Janerik Henriksson/TT/Genrebilder

Veterinär slarvade med utredning – hund blev blind

Det dröjde åtta månader av återkommande kontakter med en veterinär innan en hund fick rätt diagnos och behandling. Då hade den hunnit bli blind. Nu prickas veterinären av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.


En hundägare i Värmland sökte vård för sin tolvåriga hanhund eftersom hunden börjat kissa och dricka mer än vanligt. De prover som togs indikerade att hundens levervärden var för höga.

Veterinären rekommenderade hundägaren att börja med ett särskild foder, vilket hon också gjorde. Det hjälpte delvis för att sänka levervärdena, men hunden uppvisade fortfarande symtom som upplevdes bli värre.

Hunden förlorade synen

Efter flera kontakter med veterinären vände sig hundägaren till slut till en annan veterinär. Då hade åtta månader gått och hunden diagnostiserade med bland annat diabetes och började behandlas med insulin. 

Värdena blev bättre – men då hade hunden hunnit bli blind.

Veterinären prickas nu av Ansvarsnämnden 

Den första veterinären prickas nu av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som menar att veterinären "uppenbarligen förväxlat" två olika blodvärden flera gånger och borde ha utrett hunden, eller remitterat den för utredning.

Veterinären i fråga uppger att hundens sjukdom inte kunde ha upptäckts tidigare med de förutsättningar som fanns på kliniken, och att hen bett djurägaren att söka sig till en annan klinik för att göra ultraljud och få en diagnos.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!