Sophie Jahn växte upp på hästgården på Ekerö.
Sophie Jahn växte upp på hästgården på Ekerö. - Foto: Privat & Equestrian Stockholm

Sophie Jahn växte upp på hästgården – tvingades till skräcknätter i ridhuset

Sophie Jahn är dotter till ridläraren på hästgården, och det är hennes uppväxt som skildras i den aktuella serien "Nattryttarna". För Nyheter24 berättar hon om barndomens skräcknätter i ridhuset.
– Det var med livet som insats, säger hon.


Sophie Jahn ligger och sover i sin säng när hon blir väckt mitt i natten. Det är hennes pappa som beordrar henne att sätta på sig ridkläderna, gå ut till stallet och sadla en häst. 

Hästen som Sophies pappa valt ut är inte van att hanteras. Han tvingar henne att rida runt, runt, runt i timmar i det stora ridhuset. Sophie och hästen blir allt tröttare, och till slut orkar det stora djuret på ett halvt ton inte streta emot längre. Hon klarar av ännu en livsfarlig nattritt. 

– Pappa kunde göra fruktansvärda saker mot oss, men det här var det värsta jag visste. Nattridningarna var extremt skrämmande, säger Sophie Jahn till Nyheter24. 

Sophie Jahn var dottern på hästgården – uppväxten skildras i "Nattryttarna"

Sophie Jahn under uppväxten på hästgården på Ekerö. Foto: Privat

Nattryttarna – så var det i verkligheten

Nattridningarna var så pass skrämmande att de fick ge namn till tv-serien "Nattryttarna" som just nu går på CMore. Serien är en fri tolkning av Sophie Jahns uppväxt under 90- och 00-talet på den omtalade hästgården på Ekerö.

Hennes pappa, mer känd som ridläraren, dömdes 1991 för flera sexuella övergrepp på eleverna på gården. Han hävdade hela tiden sin oskuld, och inom familjen pratade man inte särskilt mycket om övergreppen. Även många  föräldrar och andra elever på ridskolan valde att ta ridlärarens parti. 

Sophie och hennes syster på hästgården. Foto: Privat

Sophie Jahn om uppväxten på hästgården: "Fruktansvärda saker"

Sophie Jahn beskriver sin barndom som fylld av psykisk och fysisk misshandel. Det var en del av vardagen, precis som nätterna i ridhuset ihop med systern och det ofta alkoholpåverkade pappan.

Nattritterna började när Sophie var i tioårsåldern, och flickorna visste aldrig hur det skulle sluta. Skulle de kastas av, flyga in i sargen eller klara sig kvar på hästryggen?

– Han fick för sig att nu ska min dotter Sophie hoppa upp på en häst, och en häst är ju stor. Jag var ju inte så gammal och hade absolut inget att säga till om, säger hon och fortsätter: 

– Han kunde få för sig att vi skulle rida en häst som skulle hoppa höga hinder. Man fick rida runt, runt. Hästen var helt slut och man själv var trött för det var mitt i natten. 

Varken Sophie eller hennes syster vågade trotsa sin pappa, för det som väntade då var värre.

– Gjorde man inte det här så kunde pappa hoppa ner från läktaren och slå till en, dra ner en i spånet, eller göra fruktansvärda saker. Jag valde att hellre sitta upp och rida den där hästen, än att han skulle puckla på mig. 

Här kan du läsa om "Heddesta gård": Vad hände med hästgården i verkligheten? 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!