Sophie Jahn med mamma Anna Bohlin på hästgården på Ekerö.
Sophie Jahn med mamma Anna Bohlin på hästgården på Ekerö. - Foto: Equestrian Stockholm/Privat

Sexuella övergrepp, alkoholism och död – så gick det med hästgården

Den aktuella serien "Nattryttarna" utspelar sig på den fiktiva gården Heddesta. Men hur ser det ut på verklighetens hästgård på Ekerö och vad händer där nu?


Händelserna på hästgården på Ekerö blev kända när SR publicerade en prisad dokumentärserie om fallet 2018. Den handlar om en ridlärare som på 90-talet utnyttjade flera ridskoleelever sexuellt. Mot sitt nekande dömdes mannen 1991 till 2,5 års fängelse för grova sexuella övergrepp på fem flickor. 

Serien "Nattryttarna" som just nu är aktuell på CMore baseras fritt på händelserna på ridskolan, och utspelar sig då på den påhittade gården Heddesta. 

Här kan du läsa om vad som är sant och falskt i Nattryttarna.

Finns Heddesta gård på riktigt? 

Under tiden för övergreppen bodde ridläraren med sin sambo och barn på hästgåden. När han satt av sitt straff drev kvinnan ridskolan på egen hand. Efter avtjänat straff återvände ridläraren till hästgården och fortsatte sin verksamhet. 

Både den tidigare sambon Anna Bohlin och dottern Sophie Jahn har i böcker vittnat om ett liv i skräck, med en alkoholiserad man och pappa som misshandlade dem både psykisk och fysiskt. 

Här kan du läsa om de nattliga ridturerna Sophie Jahn och hennes syster utsattes för på hästgården:" Det var med livet som insats".

Sophie Jahn växte upp på hästgården på Ekerö.

"Vi orkade inte strida mer"

Till slut tog relationen mellan Anna Bohlin och ridläraren slut. Separationen blev turbulent och slutade med en bitter strid om hästgården. Tvisten gick till rätten, men mitt under den så lyckades ridläraren sälja gården.

– Vi stred länge för att visa att min mamma ägde gården, men då hann pappa gå bort (2018 reds anm.). Vi vet inte var pengarna tog vägen, säger Sophie Jahn till Nyheter24. 

Sophies mamma försökte sedan köpa tillbaka gården av den nya ägaren utan att lyckas. 

– Då orkade vi inte strida mer. Det var bättre för oss att gå vidare, säger Sophie Jahn.

Vad har hänt med hästgården?

Sophie har varit förbi sitt gamla hem, men det ser inte ut som det brukade.

– Nu är den rätt övergiven. Det händer inte så mycket, förutom att jag sett någon häst där, säger Sophie Jahn och fortsätter: 

– När vi bodde där var det en blomstrande och välskött gård. Det såg idylliskt ut med falurödfärg, vita knutar, klippta gräsmattor och inte något ogräs. Det är lite annorlunda i dag. 

Sophie Jahn var dottern på hästgården – uppväxten skildras i "Nattryttarna"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!