Majoriteten av de 300 A-traktorerna polisen stoppade under veckan var olagliga.
Majoriteten av de 300 A-traktorerna polisen stoppade under veckan var olagliga. - Foto: Claudio Bresciani/TT  & Polisen

Majoriteten av A-traktorerna olagliga – polisens ilska: ”Livsfarligt”

Majoriteten av A-traktorerna som stoppades av polisen i Väst under förra veckan var olagliga. Nu vill polisen att föräldrar till ungdomar som kör fordonen engagerar sig.
– Tänk på att det inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer, säger polisen Hans Qvant.


Förra året skedde 368 trafikolyckor med personskador där A-traktorer var inblandade, och i nästan alla fall med ungdomar som offer. Det är en ökning med 87 procent jämfört med 2020, visar statistik från Transportstyrelsen. 

I ett försök att minska olyckorna med har ett förslag om skärpta regler lagts fram, här kan du läsa om de nya kraven för A-traktorer.

Två tredjedelar av a-traktorerna olagliga 

Under hösten har fyra ungdomar dött i olyckor med A-traktorer och med anledning av dem har polisen i Väst utökat sina kontroller av fordonen i regionen.

Under förra veckan kontrollerades 300 A-traktorer, av dem var två tredjedelar ombyggda eller hade brister som var olagliga eller trafikfarliga. 

– Ibland har vi upptäckt detta när vi provkör A-traktorerna, i vissa fall har vi tagit förarna på bar gärning under en trafikkontroll. Det här innebär att föraren har gjort sig skyldig till olovlig körning, säger Hans Qvant, trafikpolisen i Halmstad i ett pressmeddelande.

Polisen vädjan till föräldrarna: "Engagera er" 

Nu vädjar polisen till föräldrar, som har ungdomar som kör A-traktor. 

– Engagera er i vad era ungdomar gör och tänk på att det inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer. Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta, säger Hans Qvant och fortsätter: 

– Sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil. Att rädda nästa liv är det övergripande syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört.

Här kan du läsa krönikan Låt inte fler ungdomar dö – förbjud alla A-traktorer nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Folklistan kuppar in sig i kommun

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.