Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Mikael Fritzon/TT

Kroppar ligger och ruttnar på svenska bårhus: "Det värsta är lukten"

I en granskning genomförd av Eskilstuna-Kuriren står det klart att flera nätbaserade begravningsbyråer låter kroppar ligga och ruttna på bårhusen.
– Det värsta är lukten, säger en anställd vid ett krematorium till tidningen.


Flera begravningsbyråer, som är baserade på nätet, erbjuder olika paketlösningar där anhöriga kan fatta beslut om och beställa kista, dekorationer och kremering. 

Detta sker helt utan kontakt med någon faktiskt person och ska göra processen både smidigare och snabbare.

Men i en granskning som Eskilstuna-Kuriren gjort visar det sig att dessa nätbyråer brister i sin hantering av de avlidna personerna – något som kyrkoanställda, bårhuspersonal och lokala begravningsbyråer ställer sig kritiska till. 

Vittnesmålen: "Det värsta är lukten"

Bland annat ska kroppar, som ska hanteras av de nätbaserade byråerna, ha fått ligga kvar betydligt längre än normalt vid bårhusen. På de två största nätbyråerna tar det 16 respektive 18,5 dagar innan kropparna hämtas, vilket är omkring en vecka längre än vad det tar för de lokala begravningsbyråerna. 

De långa väntetiderna får makabra konsekvenser.

– Det ena fallet är när det gäller små barn. Kroppen börjar brytas ner och det händer saker med näsa och fingertoppar väldigt fort. Det andra är folk som är gamla och sjuka och har medicinerats väldigt länge. Då är det nästan så att kroppen börjat brytas ner innan de dör, säger en person som är anställd vid kyrkan till Eskilstuna-Kuriren.

– Det värsta är lukten. Hårt medicinerade människor hamnar i förruttnelsesstadiet väldigt snabbt. Flera gånger i månaden luktar det ganska illa här, säger ytterligare en person, anställd vid ett krematorium i Sörmland, till tidningen.

Nätbyråernas svar på kritiken

Vd:n vid en av de aktuella nätbyråerna har uppgett för Eskilstuna-Kuriren att genomsnittstiden för hur länge kroppar ligger på bårhusen är missvisande. 

Samtidigt menar grundaren vid en av de andra byråerna på att man har löpande kontakt med bårhusen och att det sällan är "ett problem om man håller sig inom de 30 dagar som begravningen ska äga rum inom". 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!