Att lärarna gav de vackra kvinnliga studenterna höga betyg när undervisningen bedrevs på plats förklaras av att de flesta lärarna på universitetsnivå är män. Arkivbild.
Att lärarna gav de vackra kvinnliga studenterna höga betyg när undervisningen bedrevs på plats förklaras av att de flesta lärarna på universitetsnivå är män. Arkivbild. - Foto: TT

Studenter i studie har fått ut skönhetsbetyg

Kritiken mot studien rörande snygga studenters betyg fortsätter att rasa i Lund.Studien är anmäld – då många studenter inte vetat om att deras utseende bedömts. Nu har en del av dem fått ut siffran på hur snygg han eller hon anses vara, rapporterar Dagens Nyheter.


Forskningsstudien från Lunds universitet har fått stor uppmärksamhet. Slutsatsen utgick från att vackra kvinnliga studenter som inte var fysiskt närvarande under pandemin utan deltog i digital undervisning vid Lunds tekniska högskola fick lägre betyg.

Sedan framkom det att studenter vars utseende och studieprestationer granskats inte vetat om det. Nu står det klart att en del av studenterna fått veta sitt skönhetsbetyg.

— Jag vet exakt vilken snygghet studien påstår att jag har eftersom att jag fått en kod till min rad i en anonymiserad datafil. Dessvärre är den väldigt lätt att avanonymisera med exempelvis ålder, hemkommun och betyg i andra kolumner och vi kan därför se var flera av våra klasskompisar har hamnat på skalan, säger en av studenterna till DN.

Dubbelt anmäld

Studien är anmäld två gånger till till Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed vid Lunds Universitet, och sakkunniga ska bedöma om god forskningssed har följts – och anmälningarna har nu skickats vidare till Överklagandenämnden för etikprövning, ÖNEP.

I studien fick en jury bestående av 74 personer i samma ålder som de 300 deltagarna utifrån bilder betygsätta utseendet på studenterna på en skala från 1-10. Utseendeeffekten var mest tydlig i ämnen med en kursstruktur där lärare och studenter lärde känna varandra i en fysisk miljö. De manliga studenternas studieresultat förblev oförändrade under samma omständigheter.

Att lärarna gav de vackra kvinnliga studenterna höga betyg när undervisningen bedrevs på plats förklaras av att de flesta lärarna på universitetsnivå är män.

Forskaren själv, Adrian Mehic, doktorand vid Ekonomihögskolan i Lund, har tidigare sagt till Sydsvenskan att han ställer sig oförstående till kritiken samt att han inte ångrar valet att inte informera studiedeltagarna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.