Campylobacter är en vanlig bakterie som både människor och djur kan bära på. Hos människor orsakar den diarré, feber och illamående, ibland frossa. Symtomen varar några dagar och går ofta över av sig själv.
Allvarligare symtom förekommer men är ovanliga.
— Antalet fall brukar nå en topp i augusti och sen gå ner igen mot hösten, säger Rikard Dryselius.
Det vanligaste sättet för människor att få bakterien är via kyckling.
— Det beror på att smitta förs över via så kallade vektorer, alltså flugor och annat djurliv som för över bakterierna till kycklingflockar.
— Det är mer liv och rörelse i naturen på sommaren än på vintern och det är därför som det är betydlig vanligare med campylobacter på sommaren när det är varmt, säger Rikard Dryselius.
Därför är det viktigt att hålla god kökshygien när mat, framförallt kyckling, tillagas.
— Det gäller att hetta upp maten till 70 grader, gärna under en längre tid, då dör bakterierna. Och se till att inte lägga den färdiglagade maten på fatet ni hade det råa köttet på. Och tvätta händerna.

Campylobacter kan även spridas via boskaps- och husdjur, eller genom opastöriserad mjölk. Men även genom vatten.
— Det finns de som blir smittade när de dricker ur fjällbäckar som kan vara förorenade av djur. Men sett över hela året är det inte så vanligt.
Enligt smittskyddslagen ska alla inträffade fall av campylobacterinfektion anmälas till smittskyddsläkare. Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.