Alla vargar på Borås djurpark har avlivats
Alla fem vargar på Borås djurpark har nu avlivats. - Foto: Heiko Junge/Scanpix/TT

Nu har Borås djurpark avlivat alla sina vargar: "Stökigt"

Alla fem vargar på Borås djurpark har nu avlivats med anledning av att djuren under en tid varit stressade.
– Det har funnits perioder då det varit stökigt i gruppen, säger zoologen Johan Jönsson till P4 Sjuhärad.


För en månad sedan avlivade Nordens ark sina två kvarvarande vargar, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. Bakgrunden är riksdagens beslut, tidigare i år, att lägstanivån för den svenska vargstammen ska minskas från 300 till 170 individer.

Den ena vargen var då äldre och mådde inte bra.

– Sonen försökte vi hitta en annan djurpark till, men hittade ingen och man får inte ha en ensam varg då det är djurplågeri, så vi tog bort honom nu också, sade Mats Höggren, vd på Nordens ark, till Bohusläningen i förra veckan.

Borås djurpark har avlivat sina vargar

Nu har även Borås djurpark tagit ett beslut om att avliva alla sina fem vargar, rapporterar P4 Sjuhärad. Anledningen ska vara att djuren varit stressade och åtgärderna som satts in har inte löst problemet.

– Det har funnits perioder då det varit stökigt i gruppen och de har bråkat med varandra och skador har uppstått, säger Johan Jönsson, zoolog på Borås djurpark, till radiokanalen.

Han tillägger även att beslutet inte har något att göra med riksdagens nya lägstanivå.

– Det har inte varit en del i vårt beslut, utan vårt beslut bygger på den här gruppens välfärd, säger han och understryker att de hade en målsättning att inte behöva landa i avlivning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!