Måndag 5 Dec
Stockholm

Hund i lägenhet: Här är reglerna att följa – annars kan du tvingas flytta

Det är tillåtet att ha hund i hyresrätt, men den får inte göra vad som helst.
Det är tillåtet att ha hund i hyresrätt, men den får inte göra vad som helst. Foto: Tomas Oneborg/TT &Pexels

Att ha hund i hyresrätt är vanligen inga problem och du behöver inte fråga värden om lov. Men det finns ett regelverk att följa – annars kan du bli tvungen att flytta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det blir allt populärare att skaffa hund i Sverige. Under 2021 registrerades över 78 000 hundar, vilket är den högsta siffran på över 50 år, enligt statistik från Jordbruksverket.

Om du bor i hyresrätt får du normalt ha hund, och behöver inte fråga värden om lov. Det finns hus där vissa raser förbjudits, men enligt Hem&Hyra är det inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning. 

Här kan du läsa om bostadsbolaget som förbjudit kamphundar: "Farliga djur".

"Skällande hundar"

Enligt Ronny Carlsson, tidigare områdesansvarig på Nynäshamnsbostäder, är hundar som springer lösa eller som låter, det som grannar oftast klagar på.  

– Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis, säger han till Hem&Hyra.

Här är reglerna för att ha hund i lägenhet 

Du får inte störa dina grannar, och det innefattar även din hund. Hunden får inte skälla eller yla efter tio- elvatiden på kvällen, då kan du riskera uppsägning. 

Om hunden orsakar skador är det ägarens ansvar, även om det är en olycka. 

Har hunden slitit på lägenheten, till exempel krafsat på dörren, kan ägaren bli skyldig att betala för skadorna vid flytt. 

I bostadsområden måste ägaren plocka upp bajs och ha hunden kopplad. 

Experten: Så vet du att din hund är olycklig – tydliga tecknen

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.