Hur många omkommer i vägtrafiken varje år, och hur många skadas? Vi vet
Hur många omkommer i vägtrafiken varje år, och hur många skadas? Vi vet - Foto: Johan Nilsson/Pontus Stenberg/TT

Så många omkommer i trafiken varje år

Hur många dör i trafikolyckor i Sverige varje år, och hur många av dessa är män? Hur många har omkommit i trafiken hittills 2022? Nyheter24 har samlat statistik och livsviktiga tips att känna till.


Hur många dör i trafiken varje år?

Omkring 15 000 personer skadas lindrigt i trafiken varje år, och ungefär 2 000 personer skadas allvarligt. Ungefär 200 personer omkommer i trafiken i Sverige varje år, enligt siffror från Trafiko.

Hur många har omkommit i trafiken i Sverige 2022?

Enligt ett pressmeddelande från TT har 178 personer omkommit i vägtrafiken mellan januari och oktober 2022 – fem fler än samma period förra året. 

Av de omkomna i trafiken under perioden januari till oktober 2022 var:

  • 8 barn i åldern 0–15 år
  • 57 personer var 65 år eller äldre
  • 93 av de omkomna var skyddade (81 i personbil, 5 i lastbil, 2 i buss och 4 i A-traktor och en i övrigt fordon)
  • 85 var oskyddade (30 motorcyklister, 15 cyklister, 4 el-sparkcyklister, 19 fotgängare, 11 mopedister och 6 övriga).

Av bilisterna – de som färdades i personbil, lastbil eller bus – omkom 31 i mötesolyckor och 28 i singelolyckor. Av motorcyklisterna omkom 15 i singelolyckor. 

Hur många som omkommer i trafiken är män?

Enligt siffror från Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, är 80 procent av de som omkommer i trafiken män. Fler män än kvinnor kör förvisso bil, men statistiken tros också kunna förklaras med att män, och inte minst unga män, tenderar att vara mer oaktsamma i trafiken. 

Livsviktiga tips - så undviker du trafikolyckor

  • Bär säkerhetsbälte. Siffror från STR visar att omkring 40 procent av de som omkommer i trafiken inte har på sig säkerhetsbälte.
  • Håll hastigheten. Risken att du orsakar en olycka ökar om du kör för snabbt.
  • Värna om de oskyddade trafikanterna. Omkring hälften av alla som dör i trafiken varje år tillhör den gruppen, som bland annat inkluderar cyklister, gångtrafikanter och motorcyklister. Kör du på en fotgängare i 50 kilometer i timmen är det 80 procents risk att den människan dör, enligt STR.
  • Var uppmärksam på ditt mående. Känner du dig trött, stressad, förvirrad eller på annat sätt oaktsam? Då ska du inte vistas i trafiken.
  • Kör inte bil alkoholpåverkad. Ta inga onödiga risker dagen efter du druckit alkohol – hur lång tid det tar för kroppen att förbränna alkoholen är högst individuellt och kan variera.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.