Varning för snöfall som bland annat kan orsaka trafikstörningar.
Varning för snöfall som bland annat kan orsaka trafikstörningar. - Foto: TT

"Hög tid att slänga på vinterdäcken"

Från sommartemperaturer till vinterväder på knappt en vecka.Nu varnas det för kraftigt snöfall på ostkusten och det rör sig senare in över andra delar av Götaland.Det kommer att kännas ganska vintrigt och det är hög tid att slänga på vinterdäcken, säger meteorologen Niklas Einevik.


Fakta: SMHI:s vädervarningar

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Efter en ovanligt mild höst där Småland så sent som lördagen den 12 november uppmätte 16,7 grader på flera håll, slår nu vädret om – och det rejält.

Under fredagen väntas temperaturen falla till strax under det normala för årstiden i södra Sverige – med minusgrader. Tillsammans med nederbörd som drar in från havet kan det bli riktigt besvärligt när regnet slår om till kraftiga snöfall.

"Större mängder snö"

SMHI har gått ut med en orange varning för snöfall för delar av Götalands ostkust – ungefär från Oskarshamn i söder och till Västervik i norr – från och med natten mot lördag.

— Där kan vi få större mängder snö. Närmast kusten kan det vara blötsnö. Det blir stökigt, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

I helgen kan det dra in mycket kraftiga snöbyar över Östersjölandskapen, enligt SMHI. Arkivbild.

Snöfallet väntas ställa till det för trafiken. Det kan röra sig om runt 20–25 centimeter snö och som kraftigast väntas snöfallet vara på lördag eftermiddag.

— Snöfallet kommer sedan att börja röra sig västerut. Från lördag eftermiddag kommer det även nå Skåne och efterhand även västkusten, men det är i försvagad form, säger Emma Härenstam.

Myndigheten har även gått ut med en gul varning – den lägsta varningsnivån – för snöfall under lördagen för Gotland, Öland, andra delar av ostkusten samt för Stockholmsområdet.

— Det kommer att kännas ganska vintrigt och det är hög tid att slänga på vinterdäcken, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

Mildare nästa vecka

Lågtrycket får ny fart under söndagen.

— Då är det främst Svealand som får snöfall, men det ser inte i nuläget ut som att det kommer upp till varningsnivå. Men i de södra delarna är det ändå säsongens första snöfall, säger Emma Härenstam.

I de norra delarna av Svealand och Norrland är det på många håll redan vintertemperaturer. Men alla i de sydligare delarna av landet som hoppas att vintern kommer för att stanna lär bli besvikna. Redan i veckan blir det mildare väder igen och den mesta av snön kommer troligtvis att smälta bort.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!