Stockholm

Här sprids den ovanliga råttsmittan – flera hundar döda

Råttsmittan sprids nu till hundar
Tre hundar har dött till följd av att de smittas av den mycket ovanliga råttsmittan leptospiros. Foto: Martina Holmberg/TT och Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

Tre hundar har dött till följd av att de smittats av den mycket ovanliga råttsmittan, som främst förekommer i varmare länder. Men nu har den alltså fått spridning i Sverige, och kan angripa djurens njurar och lever.


Läs mer

I Stockholm, Skåne, på Västkusten och Gotland har den ovanliga råttsmittan "leptospiros", även benämnd som fältfeber, de senaste åren rapporterats sprida sig till hundar, rapporterar TV4.

Bakterieinfektionen, som är väldigt smittsam, är ofta symtomfri men kan angripa hundarnas lever och njurar. Den kan också, trots att det är mycket ovanligt, överföras till människor.

Tre hundar döda efter råttsmittan leptospiros

Smittan sprider sig till hundarna från råttor i naturen, då från gnagarnas urin, och bara de senaste veckorna har tre hundar på Gotland dött till följd av sjukdomen. Något som nu gjort att veterinären rekommenderar ägare att vaccinera sina hundar.

– Ja, just nu skulle jag rekommendera att vaccinera då det är varmt och fuktigt för årstiden och då trivs bakterierna, säger Ulrika Sjösten, distriktsveterinär på Gotland, till kanalen.

Smittan förekommer främst i varmare länder men tros bli allt vanligare i exempelvis Sverige i takt med klimatförändringarna. Symtom hos människor är influensaliknande men oftast ger sjukdomen inga symtom alls, enligt Folkhälsomyndigheten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.